Orvosmeteorológia - napokig meleg-, majd hidegfronti hatások

Vágólapra másolva!
Csütörtökön és pénteken ismét melegfronti hatások érvényesülnek, míg szombaton keleten még meleg-, máshol hidegfront terheli szervezetünket. Az enyhébbre forduló idő a vírusoknak is kedvez. Szombaton azonban átmenti lehűlésre számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön és pénteken az erősödő melegfronti hatások következtében fáradékonyság, alvás problémák, koncentrációs nehézségek jelentkezhetnek, csökkenhet a munkavégző képesség és tompulhatnak a reflexek. Az enyhülés mellett csapadékosra is fordul az idő, ezért a megnövekvő reakcióidő miatt fokozott óvatossággal közlekedjünk a vizes, csúszós utakon. Hajnalban ráadásul még többfelé lefagynak az utak és a járdák. Pénteken megerősödik a szél is, így a széllökések tovább csökkenthetik a jármű menetstabilitását. A szeles időben egyúttal fejfájásra, szédülésre is panaszkodhatnak az arra érzékenyeknél.

Napközben már elég lehet egy vékonyabb téli kabát, reggel és este azonban még elkél a vastag öltözék.

A légszennyezettség magas, a szálló por koncentrációja sokfelé meghaladja az egészségügyi határértéket, ez különösen az idősebbek és a gyermekek szervezetét terheli meg. Légzési nehézségekre, asztmás és köhögési rohamokra panaszkodhatnak. A csütörtöktől csapadékosabbra forduló időben azonban jelentős javulásra lehet számítani. Pénteken mindezt már a feltámadó szél is elősegíti.

Szombaton hajnalban nem kell fagyokra készülni. Keleten eleinte még meleg-, máshol hidegfront jellegű tünetek jelentkezhetnek. Fejfájást, vérnyomás ingadozást, levertséget, ízületi és izomfájdalmakat tapasztalhatunk. Fokozatosan északnyugatira fordul és megerősödik a szél, ez migrénes panaszokat okozhat a fokozottan érzékenynél, a közlekedők pedig továbbra is erős oldalszéllel számoljanak. Átmeneti lehűlés kezdődik, folytatódik a csapadékos idő, de az esőt egyre többfelé havas eső váltja fel. A közlekedők nedves, csúszós utakra számíthatnak.

Szombatig tovább melegszik időjárásunk, az enyhülés pedig leginkább a keleti országrészben lesz érezhető, ahol pénteken és szombaton 10 fok közelében alakul a csúcshőmérséklet. A magasabb hőmérsékletek és a nedves levegő kedvez a vírusok és baktériumok elszaporodásának és elterjedésének, ezért növekedhetnek a felső légúti, influenzaszerű megbetegedések. Figyeljünk a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag étrendre, együnk zöldségeket, gyümölcsöket, hogy támogassuk immunrendszerünket, egyúttal növeljük vitalitásunkat.