Vágólapra másolva!
Világszerte és Magyarországon is részvételi rekordokat döntött a WWF Föld órája elnevezésű akciója. A főváros nevezetességei mellett több mint 140 településen aludtak ki a fények március 27-én szombaton este. Egy órára elsötétült az [origo] címoldala és az iWiW, és adásszünetet tartott az OzoneNetwork is.
Vágólapra másolva!

A szombat este fél kilenckor kezdődött egyórás energiatakarékossági akció célja az volt, hogy felhívja a világ figyelmét az éghajlatváltozás ügyére. Bár jelentős mennyiségű elektromos áramot, ezáltal persze üvegházhatású gázkibocsátást spórol meg a világnak, az évente egyszeri egyórás villanylekapcsolás csak jelképes akció a klímaváltozás elleni küzdelemben, igaz, egyre növekvő népszerűségének köszönhetően a közvélemény formálásában a jövőben meghatározó szerepe lehet. A WWF szerint a honlapjukon regisztrált szervezetek és cégek számából ítélve az akció ebben az évben részvételi rekordokat döntött.


Több mint 140 magyar város csatlakozott idén

A WWF Magyarország által szervezett fővárosi rendezvényen a budai Várban Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes és két színművész - Kulka János és Szabó Győző - kapcsolta le a főváros fényeit pontban 20 óra 30 perckor. Budapest turistalátványosságai - többek között a Budai Vár, a Parlament, a hidak, a Vajdahunyad vára, a Nemzeti Múzeum, valamint a Hősök tere - egy teljes órán át maradtak sötétségben. A WWF Magyarország rendezvényén a Budai Várban jelképes üzenetet is lehetett írni a Természetvédelmi Világalap kívánságfájára, hangsúlyozva a klímavédelem ügyének fontosságát.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Wkkpbyb9DQ7gOIrI

A MTI információi szerint az előzetes becsléseket túlszárnyalva, országszerte mintegy 142 település és 460 iskola, alapítvány, vendéglő, bank, magán- illetve nemzetközi cég kapcsolta le világítását szombat este. Több településen külön Föld órája rendezvényeket is szerveztek, hogy még jobban felhívják a figyelmet a környezettudatosságra. A főváros mellett Magyarországon többek között olyan városokban kapcsolták le a díszkivilágításokat egy órára, mint például Baja, Békéscsaba, Debrecen, Győr, Hódmezővásárhely, Jászberény, Kazincbarcika, Kecskemét, Keszthely, Miskolc, Pécs, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya, Veszprém vagy Zalaegerszeg.

Forrás: AFP
A párizsi Eiffel-torony az elsötétítés előtt és után március 27-én szombaton este (fotó: AFP)

Az első Föld órája kampányt egyébként 2007-ben szervezte Sydney-ben a WWF Ausztrália. A metropolisz több mint kétmillió lakosa - és maga a város is - lekapcsolta egy órára a nélkülözhető fényeket, amivel akkor 10,2 százalékos áramfogyasztás-csökkenést értek el, a város energiaellátását szolgáltató EnergyAustralia mérései szerint. Bár az esemény elsődleges célja akkor is csupán a figyelemfelkeltés volt, az első Föld órája-akció mintegy 5 százalékkal csökkentette Ausztrália károsanyag-kibocsátását.


Sötétbe borult Berlin, Párizs, New York és Las Vegas

Az esemény azóta globális klímavédelmi akcióvá nőtte ki magát, több száz ország és számos híresség áll ki a WWF klímavédelmi törekvései mellett. Csupán egy évvel indulása után, 2008-ban már a világ 35 országában több mint ötvenmillió ember vett részt az akcióban, és ebben az évben csatlakozott több magyar város, köztük Budapest is a mozgalomhoz.

A Föld órája idén világszerte hatalmas részvétel mellett zajlott. Olyan híres épületek, illetve építmények borultak szombat este sötétségbe, mint a sydney-i Operaház, a világ legmagasabb épületeként ismert Burdzs Kalifa, a párizsi Eiffel-torony, az egyiptomi piramisok, a berlini Brandenburgi kapu, a San Francisco-i Golden Gate híd, vagy New York legmagasabb épülete, az Empire State Building, sőt még Las Vegas legendás villódzó fényei is kihunytak egy órára.