Be akarják tiltatni a cianidos bányászatot a zöldek

Vágólapra másolva!
A cianidos bányászat betiltását szorgalmazta az EU környezetvédelmi biztosánál több mint száz európai uniós környezetvédő szervezet.  
Vágólapra másolva!

A civilek most úgy látják, hogy a biztos a bányaipari érdekek mellé állt, amikor visszautasította, hogy jogszabállyá írják a cianidos bányászat betiltását elhatározó európai parlamenti döntést.

Százhat civil szervezet - köztük harminckét magyar -, valamint tíz alternatív Nobel díjas fordult közös levélben Janez Potocnik uniós környezetvédelmi biztoshoz, hogy elérje a környezetre rendkívül veszélyes bányászati technológia betiltását. Az aláírók között van a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld Barátai Magyarország és a Greenpeace Magyarország.

Az Európai Parlament ez év május 5-én - 488 igen, 48 nem szavazattal, 57 tartózkodás mellett - már elfogadta a cianidos bányászat 2011-től történő betiltását.

A szervezetek most elfogadhatatlannak tartják, hogy a környezetvédelmi biztos visszautasította a parlamenti döntés jogszabállyá formálását, és a civilek hozzá intézett kéréseit is. "Komoly aggodalomra ad okot, hogy míg a nemzetközi civil szervezetek proaktív egyeztetési szándékát semmibe vette a biztosi hivatal, a bányaipar egyes szereplőivel a színfalak mögött egyeztetett." - figyelmeztetnek a közleményben.