Extrém erős monszun okozza az ausztráliai árvizet

Vágólapra másolva!
A december óta tartó nagy ausztráliai esőzések - és az árvíz - szoros kapcsolatban vannak a közepes-erős La Nina jelenséggel. Ennek az időjárási jelenségnek a hatására ugyanis a szokásosnál erősebben jelentkezik a monszun Queensland állam partvidéki területein. Helyenként néhány nap leforgása alatt többhavi eső hullott.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán nyugati és különösen a délnyugati részén a vízfelszín hőmérséklete december óta jelentősen - helyenként több mint két Celsius-fokkal - meghaladja az átlagos értéket, azaz jelenleg közepes-erős La Nina jelenség áll fent (erről lásd bővebben cikkünket).

Az időjárási jelenség egyik velejárója, hogy a szokásosnál erősebb passzátszelek alakulnak ki. Ausztrália keleti partvidékén a passzátszelek nagyjából a déli szélesség 30. fokáig érvényesülnek, elsősorban Queensland partvidékén, így az átlagosnál melegebb vízfelszín felől az ilyenkor megszokottnál is nagyobb nedvességtartalmú légtömegek haladtak és továbbra is haladnak a kontinens felé.

Forrás: NOAA
Forrás: NOAA

A Csendes-óceán felszíni hőmérsékletének eltérése az átlagostól december 29-én (NOAA)

A páradús levegő még kevés a csapadékképződéshez, ahhoz feláramlásra is szükség van. Ez a térségben kétféleképpen is megvalósul az ottani nyári hónapokban. Először is a parttól mintegy 50-100 kilométerre húzódó középhegység kényszer-feláramlásra készteti a keletről érkező levegőt. Másrészt ebben az időszakban - azaz a nyári monszun idején - a térséghez közel húzódik az úgynevezett trópusi feláramlási zóna (angol rövidítése: ITCZ), amely instabillá teszi a légkört nagytérségű rendezett feláramlásával. A feláramlási zónában könnyen alakulnak ki heves záporok, zivatarok. Természetesen az átlagosnál jóval nedvesebb levegő az átlagosnál sokkal több esőt eredményez.

Mindezek következtében Queensland délkeleti részén december eleje óta ismétlődő esőzés fordul elő, a csendesebb szakaszokat néhány naponként heves viharok követik. A tartós csapadék miatt a talaj vízzel teljesen telített, minden egyes esőcsepp már csak elfolyni képes, beszivárogni nem. "Úgy hömpölyög a víz, mintha márványpadlóra hullott volna" - így nyilatkozott erről az [origo] Nagyvilág rovatának Bagi Marietta, a Brisbane-i magyar közösség egyik tagja. "Hetek óta szakad az eső, néha úgy ömlik, hogy az ember nem kap levegőt, és nem lát másfél méternél tovább. Egy-egy tízperces zápor után térdig lehet járni a vízben" - mondta Bagi. Ilyen helyzetben hatalmas árhullámot képes elindítani egy-egy nagyobb területet érintő felhőszakadás.

A térségben egyébként - mivel a monszunéghajlathoz tartozik - minden nyáron jelentős eső hullik le, csak most ezt a nagy mennyiséget is két-háromszorosan túlszárnyalta a mostani mennyiség, néhol pedig még ennél is több csapadék hullt. A mostanihoz hasonló extrém nyári esőzések 1974-ben fordultak elő, amikor a Wanda nevű trópusi ciklon söpört végig Queensland keleti felén.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A fotókra kattintva galéria nyílik az árvízzel elöntött területekről