Vágólapra másolva!
A műanyag zacskók kevesebbet árthatnak a környezetnek, mint az eddig zöld alternatívaként használt társaik egy, a brit környezetvédelmi ügynökség rendelte kutatás szerint. Az ok: a vékony műanyagzacskók könnyebbek, másrészt a többször felhasznált műanyag zacskó is jobb megoldás, mint az egyszeri használat után kidobott papír.
Vágólapra másolva!

Mégiscsak környezetbarátabb tud lenni az elmúlt években oly sokat üldözött, sőt sok helyről teljesen kitiltott műanyagszatyor, mint a zöldek által az utóbbi években sokkal inkább favorizált papír- vagy pamuttáskák - legalábbis ez áll a brit kormány megrendelésére készült, egyelőre publikálatlan tanulmányban. A polietilénből készült szatyrokat Írországól Zanzibárig a világ számos helyén vagy teljesen betiltották (lásd keretes írásunkat), vagy árusításukat kötelező extra díjakkal igyekeztek korlátozni a hatóságok. Az intézkedések hatására használatuk és gyártásuk oly mértékben visszaszorult, hogy sok helyen gyakorlatilag felváltották őket a papírtáskák, a pamutból készült többször használatos bevásárlószatyrok és az új típusú, a környezetre kevésbé ártalmas, lebomló műanyagtáskák.

A zöldek a műanyagzacskókkal folytatott évtizedes harca után lehet, hogy nemsokára kiderül: mégsem ez a legkárosabb csomagolóanyag. Az Independent című brit lap birtokába került jelentés szerint használattól függően a pamuttáskáknak jóval nagyobb lehet a környezetterhelése (az ökolábnyoma) a vékony polietilén zacskókéhoz képest. Ezen felül a műanyagzacskók gyártása kevesebb mint harmadannyi üvegházhatású szén-dioxid kibocsátásával jár, mint papírból készült társaiké.

A tanulmány szerint a kőolajból előállított, úgynevezett nagy sűrűségű polietilénzacskók (a HDPE-k) minimális környezeti hatása könnyedén ellensúlyozható lenne, ha a vásárlók a műanyag használata helyett legalább egy évig minden nap ugyanazzal a pamuttáskával mennének vásárolni, vagy ha a papírzacskókat minimum háromszor felhasználnák, mielőtt szemétbe dobják őket. Ezzel szemben a legtöbb papírtáskát csupán egyszer, a textilből készült táskákat pedig egy felmérés szerint átlagosan mindössze 51 alkalommal használják fel a fogyasztók - így pedig összeségében már károsabbnak számítanak, mint az egyszer használatos műanyagszatyrok.

Az Independent információi szerint a kutatást 2005-ben rendelte meg a brit kormány. Eredetileg 2007-ben tervezték publikálni, ennek ellenére az eredményeket még mindig nem hozták nyilvánosságra. Egy, a brit műanyagzacskó-gyártókat képviselő szervezet szerint a jelentést szántszándékkal tartották eddig tulajdonképpen titokban, de a londoni környezetvédelmi ügynökség ezt határozottan tagadja.

Az ügynökség szerint, bár a jelentést már egy éve benyújtották a készítők - Dr. Chris Edwards és Jonna Meyhoff Fry - a Life Cycle Assessment of Supermarket Carrier Bags (A bevásárlószatyrok életciklusának felmérése) című dokumentumnak jelenleg is zajlik a felülvizsgálata. A kormányügynökség szerint hamarosan napvilágra kerül a szöveg, de pontos időpontot nem árultak el az Independentnek.


Többször használatos szatyrok: nem mindegy, hányszor

A kutatás célja az volt, hogy kiderítse, melyik típusú táskának van a lehető legkisebb káros környezeti hatása, a nyersanyagok beszerzését, az előállítást, a szállítást és a lebomlást is figyelembe véve. A majdnem százoldalas jelentés szerzői arra jutottak, hogy egyszeri használat esetén a polietilén zacskók a legkevésbé ártalmasak - elsősorban igen kis súlyuk miatt.

Forrás: AFP

Sokszori használatra ajánlott, újrafelhasznált műanyagból készült szatyrok egy brit boltban

Természetesen minden táskának mérhető a környezetterhelése, bármilyen anyagból is készüljön is. A kutatók számításai szerint, ha egy műanyag zacskót két alkalommal is felhasználnak, az annyival járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint a legalább négyszer felhasznált papírtáska. Ahhoz, hogy egy pamutból készült szatyor környezetre gyakorolt hatása ennél ne legyen nagyobb, legalább 171-szer kell használni, mielőtt a szemétbe kerül (mint fentebb kiderült, az átlagos brit fogyasztó csak 51 alkalommal veszi igénybe a pamutszatyrokat).

Az Independent információi szerint az Egyesült Királyságban jelenleg évente hatmilliárd műanyagzacskót használnak, mely kétségkívül komoly környezeti problémákhoz vezet, akár arra a hatalmas mennyiségű kőolajat nézve, melyre az előállításukhoz van szükség, akár a felgyülemlő szemétre gondolva, akár a tengeri élővilágra nézve.

A tanulmány szerzőinek tanácsa a következő: a legjobb megoldás valószínűleg az, ha legalább néhány száz alkalommal, akár éveken keresztül szolgál egy pamutból készült táska, ám a többször felhasznált műanyag zacskó is jobb megoldás, mint az egyszeri használat után kidobott papír. Vagyis nem feltétlenül az a baj, hogy az emberiség polietilén zacskókat használ, sokkal inkább az, hogy nem használja fel őket megfelelően, változatos módon.

Környezevédők szerint járható út, ha a műanyagzacskót bevásárlás után például a szemetes kibélelésére is felhasználjuk - így megspórolva a szintén műanyagból, kifejezetten szemetesnek készülő zsákot -, és ha a boltokban csak akkor fogadunk el újabb szatyrot, ha valóban szükség van rá.

A világ a polietilén ellen

Az első, teljes tiltást bevezető ország a notórius szennyezőnek számító Banglades volt, ahol 2002 óta nem forgalmazzák a műanyag táskákat. A Dél-Afrikai Köztársaságban 2003 óta teljes tiltás van érvényben, megszegőit nem csak magas - 13 800 dolláros, azaz több mint két és fél millió forintos - pénzbüntetésre, de akár tíz éves börtönbüntetésre is ítélhetik. A dél-afrikaiak vagy magukkal viszik saját táskáikat, vagy vehetnek újfajta vékony, de erősebb műanyagzacskókat, melyeknek nem csak a súlyuk kisebb, de könnyebben is újrahasznosíthatók. Zanzibár 2006-ban tiltotta be teljesen a hagyományos műanyagszatyrok gyártását, elsősorban a tengeri élővilágra gyakorolt negatív hatásukra hivatkozva, a következő évben pedig Kenya és Uganda is csatlakozott az afrikai államhoz.

Indiában először 2003-ban hoztak tiltó rendelkezéseket az ország Himasal Prades nevű tartományában, 2005-re pedig hat újabb indiai tartomány is csatlakozott a bojkotthoz. A gyártók és azok az üzletek, amelyek továbbra is árulnak polietilén zacskókat, pénzbírságra, képviselőik börtönbüntetésre számíthatnak. Az USA első polietilénszatyrokat tiltó állama Kalifornia lett 2007-ben, azóta már nem csak Texas, de például Hawaii is csatlakozott. Az üzletekben továbbra is lehet ugyan kapni műanyagzacskókat, de ezek új típusú, lebomló - elsősorban a kukoricatermesztés melléktermékeiből előállított - anyagokból készülnek.

A világ egyik legnagyobb környezetszennyezőjének számító Kínában a 2008-ban bevezetett tiltás óta a felére csökkent a műanyagzacskók használata, ezzel megkímélve a világot mintegy 40 millió darab, szemétbe kerülő polietilénzacskótól. Az európaiak közül Írország lépett legelőször. Dublin szintén 2002-ben vezetett be 15 eurócentes díjat a szupermarketekben osztogatott műanyagzacskókra (ez mára 22 centre emelkedett), ezzel azóta mintegy 90 százalékkal csökkentve az ország zacskófogyasztását. Európa legtöbb országában - például Németországban vagy Magyarországon is -, jelenleg az üzletek kormányzati rendelkezés nélkül is pénzért árusítják a műanyagtáskákat. Néhány nagyobb áruházlánc már itthon is a korszerűbb, lebomló műanyag szatyrokat árulja a papír- és a tartósan felhasználható pamutszatyrok mellett.