Viharos hidegfront érkezik vasárnap

Vágólapra másolva!
Hidegfront jön vasárnap hózáporokkal, viharos széllökésekkel, több fokos lehűléssel. Az erős szélfúvás miatt a levegő hőmérsékletét akár 8-10 fokkal is hidegebbnek érezhetjük.
Vágólapra másolva!

A hétvége nyugodtabb időjárással, sok napsütéssel kezdődik. A hőmérséklet tovább emelkedik, a sokéves átlag körüli értékekre lehet számítani. Vasárnap azonban erős hidegfronttal sarkvidéki hideg levegő érkezik az ország fölé. Egy markáns ciklon húzódik a Kelet-Európai síkságra. A ciklon hidegfrontja vasárnap éri el a Kárpát-medencét, és tartós északias széllel szabad utat enged a hideg levegő beáramlásának.

Rövid idő alatt a magasban közel 15 fokot hűl a levegő. Viharos széllökések alakulnak ki, látványos felhőátvonulások szakítják meg a napsütést. Viharos, 70-80 kilométer/órát meghaladó széllökések vasárnap elsősorban a Dunántúlon várhatók, hétfőn pedig az Alföldön. Az erős szelek miatt a levegő hőmérsékletét akár 8-10 fokkal is hidegebbnek érezhetjük.

Az erős labilitás következtében időnként heves hózáporok alakulhatnak ki. A nappali hőmérsékletekben a változás már vasárnap érezhető lesz. Hétfőn már alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Újra kemény fagyok lehetnek éjszakánként a jövő hét első felében; egyes helyeken akár mínusz 10 fok sem kizárt. A front elvonulása után a hideg idő mellett tiszta levegőre, sok napsütésre van kilátás. További információk a jövő hét időjárásáról 14 napos előrejelzésünkben olvashatók.