Lazsálástól óv a klímavédelemben a Nemzetközi Energiaügynökség

Vágólapra másolva!
Óv attól a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), hogy a körvonalazódó globális klímavédelmi megállapodás miatt az egyes államok egy évtizedig ne tegyenek semmit az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére.
Vágólapra másolva!

Jó hír, hogy a durbani klímakonferencián először jött létre olyan üvegházgáz-csökkentési útiterv, amelyet az összes, e szempontból fontos kormány aláírt és támogat - mondta Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza. Ugyanakkor felmerül a kérdés: az elfogadott útiterv nem vezet-e ahhoz, hogy néhány állam semmit sem fog csinálni a következő mintegy tíz évben.

Az útitervnek 2015-re kellene kialakulnia, és az alapján 2020-tól már jogilag kötelező, globális, végrehajtható rendszerként kell majd működnie. A terv szerint a négy év alatt kialakítandó rendszer az összes nagy gazdaságot, a legnagyobb kibocsátókat is magába foglalná, így Kínát, az Egyesült Államokat és Indiát is. A 2015-ben elfogadandó egyezmény kötelező normákat rendelne a szén-dioxid kibocsátáshoz.

A rendszer hasonló lenne az úgynevezett kiotói jegyzőkönyvhöz, amely 40 fejlett ipari ország számára írja elő az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését 2008 és 2012 között. A viszonyítás alapja 1990, vagyis ahhoz képest kell átlagosan 5,2 százalékkal visszafogni az üvegházgázok koncentrációját. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéhez csatolt jegyzőkönyvet 1997-ben fogadták el, és 2005. február 16-án lépett életbe.

Durbanben a felek meghosszabbították a jegyzőkönyvben foglalt kötelezettségeket: az egyezség szerint jövőre döntenek arról is, hogy a második vállalási időszak mikor zárul. A tárgyalások célja az volt, hogy a jegyzőkönyvet ratifikáló országok 2013-tól ismét vállaljanak kötelezettséget az üvegházgáz-csökkentésre.