Egyre nagyobb területet borít belvíz

Vágólapra másolva!
Olvadásnak indult a középső és keleti országrészt borító összefüggő hótakaró. A talaj jelenleg minimális vizet képes elszívni, így a belvízzel borított területek aránya növekszik. Szerencsére számottevő eső nem rontja tovább a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Az Alföldet átlagosan 8 centis tömör, összefüggő hótakaró borítja, amelynek víztartalma 8-10 milliméter. A hó alatt a talaj felső része fagyott, alatta pedig vízzel szinte teljesen telített. Ennek következtében a pénteken megkezdődött olvadást a talaj nem képes magába szívni, minden víz a mélyebb területeken halmozódik fel.

Már az olvadást megelőzően is jelentős területet borított belvíz különösen a Nagykunságon és közvetlen környezetében. A hétvégén leginkább az Alföld déli részén növekszik a belvízveszély, ahol a legtöbb hó esett december 25-e óta. A mezőgazdasági területeken a belvíz leginkább az őszi vetésű gabonákban okoz károkat. Helyenként lakott területeket is eláraszthat a belvíz, a Dunántúl kivételével pedig mindenütt a talajvíz megemelkedésével lehet számolni, pincék kerülhetnek víz alá.

A hétvégén és a jövő hét elején enyhe idő várható, az Alföldet a számítások szerint elkerülik a csapadékzónák, így további utánpótlása egyelőre nem lesz a belvíznek.