Elgázosítva hasznosítaná a magyar szenet egy ausztrál cég

Vágólapra másolva!
A mélyben elgázosítaná, majd az így keletkező égéstermékeket hasznosítaná Ajka, Dorog és Pécs térségében egy ausztrál vállalat. Az így kinyert gázzal erőművek működtethetők, de mesterséges földgázként is hasznosítható.
Vágólapra másolva!

Magyarországon eddig nem alkalmazott eljárással hasznosítaná a több száz méter mélységben lévő széntelepeket Ajka, Dorog és Pécs térségében az ausztrál Wildhorse Energy magyarországi leányvállalata - írja a Napi Gazdaság. A technológia lényege: külszínről mélyített fúrásokkal először felderítik a szénvagyon elhelyezkedését, nagyságát, majd szintén mélyfúrásokon keresztül vizet és oxigént juttatnak a mélybe a szén meggyújtására és hevítésére.

Az így keletkező fűtőanyag, a légnemű széngáz a fúrólyukakon, csővezetékeken keresztül jön a felszínre. Az égésterméket, vagyis a hidrogént és szén-monoxidot tartalmazó szintetikus gázt áramtermelésre használják, illetve mesterséges földgáz (SNG) is gyártható belőle. Ilyen szénfelhasználásra alapozó gázerőművek működnek Ausztráliában, Belgiumban, Kínában és Spanyolországban is. Az égés során víz és szén-dioxid keletkezik.

Az ausztrál cég magyarországi leányvállalata megkapta az engedélyeket a kutatásra, Pécsett megkezdődtek a kutatófúrások is. A projekt jövőre kezdődik a dorogi medencében, ahol a számítások szerint 240 millió tonna barnaszén található a mélyben - mondta el az üzleti napilap hétfői számában Korompay Péter, a Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület dorogi titkára. A Wildhorse honlapja szerint a cég előzetes megállapodást kötött a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó PannonPower Zrt.-vel a szintetikus gáz felvásárlásáról.

A mélyművelésű szénbányászat gyakorlatilag megszűnt Magyarországon, mert feketekőszénből ugyan 1,6 milliárd tonnát rejt a föld, ám ebből csak 199 millió tonnát lehetne műszakilag felszínre hozni, és az is túl sokba kerülne. Barnaszénből elvileg több mint száz évre biztosított az ország ellátása, ugyanis a földtani vagyon 3,2 milliárd tonnára rúg, és ebből mintegy 170 millió tonnát lehetne gazdaságosan felszínre hozni a Magyar Földtani és Bányászati Intézet 2006-os kutatási eredményei szerint. (Részletek a magyar szénvagyonról ebben a cikkben.)