Súlyos porszennyezés volt Kolontáron

Vörösiszap, Kolontár, az erős szél az ajkai timföldgyár területéről származó vörösiszapporral lepte be Kolontár környéké
Vágólapra másolva!
Amíg be nem fedik az összes vörösiszaptároló kazettát, megszenved minden erősen szeles napot a település. Háromszorosan haladta meg a finom szemcséjű szálló por koncentrációja az egészségügyi határértéket Kolontáron pénteken.
Vágólapra másolva!

Háromszorosan haladta meg a szálló por koncentrációja pénteken az egészségügyi határértéket Kolontáron. A huszonnégy órás átlagot nézve 156 mikrogramm finom szemcséjű szálló por volt a levegőben az országos légszennyezettségi mérőhálózat a településre kihelyezett mobil mérőállomása szerint; az egészségügyi határérték 50 mikrogramm. "Valóban volt egy borzasztó nagy kiporzás 29-én, reggel tíz és este tíz óra között kiugróan magas volt a légszennyezettség" - mondta dr. Vaskövi Béláné, az Országos Környezetegészségügyi Intézet levegőhigiénés osztályának vezetője az [origo]-nak.

A porszennyezés kizárólag Kolontáron volt ilyen kiugróan magas pénteken, mert az országban másutt csak Dunaújvárosban haladta meg két mikrogrammal a határértéket a szálló por koncentrációja. A településtől hét kilométerre fekvő Ajkán ráadásul csak 28 mikrogramm volt a porszennyezés átlaga pénteken.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Februárban kétszer is volt komoly porszennyezés Kolontár környékén

Forrás: OMSZ
A vörös színű térségekben volt a legerősebb a szél március 29-én délután

Nyárra tudja fokozatosan elérni azt az alumíniumipari Mal Zrt., hogy a vörösiszap porát ne hordja el a szél a kolontári tározóból. A vörös porral rosszul járnak a település lakói, viszont éppen az iszapkatasztrófa miatt nem lehet már vizes eljárással tárolni az alumíniumgyártás melléktermékét, így vízréteg nem tudja megelőzni a porszennyezést. Az erős légszennyezésben közrejátszik a száraz időjárás is Vaskövi Béláné szerint.

Csütörtök óta szelesre fordult az időjárás, gyakran vannak 50-60 km/órás, sőt ennél is hevesebb, 70-90 km/órás széllökések. Kolontár és Ajka környékén 20-30 kilométer/órás sebességgel fújt az északnyugati szél péntek délután az Országos Meteorológiai Szolgálat térképe szerint.

Februárban kétszer is észleltek nagyobb mennyiségű szálló port Lőrinte, Tósokberénd és Kolontár térségében: a szél a IX. és a X. kazetták felszínéről kapta fel vörös port. A Mal megoldásként azt közölte, az előbbit betakarják földdel, viszont a X. tározó lefedésére még keresik a megoldást. A tesztek már folynak, a porszennyezés nyár elejére-közepére szüntethető meg teljesen a cég szerint.

A zöldhatóság minden érintett féllel tárgyal a hosszú távú megoldásról. Az alumínium kinyeréséhez előbb timfölddé alakítják a bauxitot, majd az aluminátlúgot leválasztják. A művelet vastartalmú és veszélyesen lúgos kémhatású maradéka a vörösiszap, amelyet kiszárítanak. Korábban a hatóságok határozatban kötelezték a céget, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a kiporzás megakadályozására.