Vágólapra másolva!
Akár egy sivatag közepén is képes ivóvíz előállítására az újfajta szélturbina, amelyet fél éve tesztelnek Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában. Hasonlóan forradalmi megoldás az a tengeri szerkentyű, amely víz alatti zsákban gyűjti a fölös szelet a szélcsendes napokra.
Vágólapra másolva!

Napi 800-1200 liter ivóvizet képes a sivatagi szélből sűrítéssel cseppfolyósítani a francia Eole Water szélturbinája, amelyben egy vízkondenzátor is helyet kapott. A szélkerék orránál beérkező levegőt a gép először fölhevíti, majd lehűti, és az így kicsapódott párát többszörös szűrés után a turbinaház alatt kialakított tartályba gyűjti.

Már óránként 25 kilométeres (7 méter/másodperc) sebességű szél is elegendő ahhoz, hogy előállítsa azt a 30 kilowattot, amellyel a berendezés fertőtleníti is a vizet. Utána elég megnyitni a turbinatorony alján lévő csapot, és máris fogyasztható a tiszta víz. (Részletek az itt letölthető PDF-dokumentumban.)

2011 októberében az Egyesült Arab Emirátusok fővárosa, Abu-Dzabi ipari negyedében állították üzembe a huszonnégy méter magas, vízgyűjtő szélturbina prototípusát, amelynek lapátja tizenhárom méteres körben forognak. Az elmúlt hónapokban a legkisebb megtermelt mennyiség napi 500 liter édesvíz volt. A száraz sivatagi szél 15-25 százalékos páratartalommal bír, de egy nagyobb méretű turbina akár napi 1600 liter édesvizet is kinyerhet belőle, ami óriási jelentőségű a vízhiánnyal küszködő Közel-Keleten és másutt is: jelenleg világszerte 1,1 milliárd ember szenved szükséget ivóvízben.

De honnan lesz energia, ha nem fúj a szél? Akkor majd felfújható ballonokat telepítünk a tengerfenékre a vízben álló szélturbinák alá - mondják egy másik kísérlet irányítói, a közép-angliai Nottingham Egyetem kutatói. Szeles időben egy csövön keresztül fölfúvódnak a ballonok, utána elzárják a csövet. Szélcsend esetén megnyitják, ekkor a víz nyomása összepréseli a ballonokat, kinyomva belőlük a levegőt, amely képes a turbina továbbforgatására.

Jelenleg a skóciai Orkney szigetek mentén tesztelik az elképzelést. Egy hatszáz méter mélységben rögzített, húsz méter átmérőjű Energy Bag szélzsákban 70 megawattórányi energiát lehet tárolni. Ennyit tizennégy óra alatt termel meg a világ egyik legnagyobb tengeri szélkereke. A zsákot egy űr- és repüléstechnikai fejlesztésekre specializálódott kanadai vállalat, a Thin Red Line Aerospace gyártotta.

Forrás: Keith Thomson/Thin Red Line Aerospace
A gyártó főmérnöke ellenőrzi a szélzsákot az első fejfújás után