Sok esőt és hideget hoz a front

Vágólapra másolva!
Tartós esőre kell számítani délutántól az Alpokalján, majd estétől az egész országban. Viharos széllel érkezik kora délután a hidegfront. Csütörtökön már nem éri el a 20 fokot a felmelegedés.
Vágólapra másolva!

Sárga riasztást adott ki az érkező hidegfront erős széllökései és a felhőszakadás miatt az ország területének körülbelül kétharmadára az Országos Meteorológiai Szolgálat. Rövid időn belül 20-35 milliméter csapadék eshet az intenzív záporokból, zivatarokból, előbb

A Dunántúlon 60-80 kilométer/óra körül alakulnak az északnyugati szél legerősebb lökései. A Duna vonalát késő délután, este éri el a front, megerősödő, néhol viharossá fokozódó északi széllel. Estétől több mint 70 kilométer/órás széllökésekre kell számítani Budapest környékén, majd késő estétől viharossá fokozódik a szél Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. A hidegfront és a vele járó szélerősödés késő délután, estefelé lépi át a Duna vonalát.

Sok lesz a csapadék

Késő este az egymást követő záporokból, zivatarokból helyenként 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat, főként a Tiszántúlon és északkeleten. Tartós esőre eleinte csak az Alpokalján, majd estétől már egyre nagyobb területen kell számítani.. Késő estére 11, 17 fok közé hűl a levegő.

A front miatt az időjárás-érzékenyeknek megfájdulhat a feje, ingadozhat a vérnyomása. Gyakoribbá válhatnak a reumás fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. Hosszabb lesz a reakcióidő.

Keleten esik a legtovább

Csütörtökön hajnalban 6, 12 fok lesz. Nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, több órára kisüt a nap, de a Tiszántúlon marad a felhős idő. Kezdetben még sokfelé, délután már csak keleten, északkeleten várható eső, zápor. Estig gyakran viharos lesz az északi szél. 60-75 kilométer/órás széllökések várhatók, de késő estére mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10, 19 fok között alakul - Nyíregyháza környékén lesz a leghidegebb.