Még egy napig tart a nagy hideg

Vágólapra másolva!
Ónos esővel, hózáporral érkezik az enyhülés. Péntek hajnalban még lesznek mínusz 15 fokok, de utána már több fokkal emelkedik a nulla fölé a hőmérséklet a Dunántúlon.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délutántól ismét egy ciklon előoldalára kerül Magyarország, így már enyhébb léghullámok érkeznek a Dunántúl fölé. Ma még nem emelkedik a hőmérséklet 0 Celsius-fok fölé, sőt péntek hajnalban még -6, -15 fokos, kemény fagy lesz. Péntek délután viszont átlagosan +4 fok lesz a legmelegebb vidékeken, Szombathelyen 5, Zalaegerszegen 6 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök reggel -14 fokot mért Békéscsabán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Debrecenben, Sármelléken és Szegeden -12, Szombathelyen -11, Kékestetőn és Miskolcon -9, Budapesten, Nyíregyházán és Pécsen -8 fok volt.

Túlnyomóan napos idő lesz, kevés felhővel. Délutántól megnövekszik a fátyolfelhőzet északnyugat felől, emiatt nem fogadja derült ég a Geminidák meteorrajt. Csapadék nem lesz. Több helyen megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1, -6 fok között alakul. Késő estére nyugaton -3, -9, keleten -7, -12 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan havazás, hózápor lehet északon, északkeleten, másutt csak néhol alakul ki kisebb eső, ónos eső. Kora délután -4, +4 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Délután, estefelé nyugaton elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Az Észak-Dunántúlon megerősödhet a déli, délkeleti szél.

Pénteken már melegfronti hatásra számítsanak az arra érzékenyek. A fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, fokozott ingerlékenység mögött időjárási okok is húzódhatnak. A gyulladásos, fertőző betegségek terjedésének is kedvez az időjárás.