A normálisnál melegebb időjárás várható januárban

hurrikán aug 26, Irene hurrikán, műholdfelvétel
Vágólapra másolva!
Korai lenne ugyan pontos előrejelzésekkel szolgálni, ám a biztosítók és a meteorológusok egyértelmű tendenciáról beszélnek: szélsőséges és dollármilliárdos anyagi károkat okozó időjárási viszonyokra lehet számítani 2012-ben.
Vágólapra másolva!

A pusztító áradásoktól kezdve a tomboló szélviharokon és gyilkos tornádókon át egészen az éhínséget okozó szárazságokig a 2011-es év kétségtelenül rekordernek számít a rossz időjárás tekintetében. A szakemberek szerint a La Nina jelenség 2012-ben is éreztetni fogja a hatását: várhatóan átlag feletti esőzéseket eredményez Ausztrália északi és keleti részén.

Ugyanez a jelenség a normálisnál több ciklont okoz a november és április közötti ausztrál viharszezonban; emellett meghosszabbíthatja az atlanti hurrikánszezont is, mert nem jelentkezik az El Nino légköri jelenség, amely miatt felmelegednének a Csendes-óceán keleti és középső felszíni vizei. Európa nagy részén, a skandináv régióban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is a normálisnál melegebb időjárás várható január és március folyamán.

A német Munich Re viszontbiztosító szerint a természeti katasztrófák okozta károk teljes összege 310 milliárd dollár volt 2011 első kilenc hónapjában. Korábban még nem fordult elő, hogy ennyi meteorológiai kár keletkezzen világszerte kilenc hónap alatt. A gazdasági veszteségek 80 százaléka az ázsiai-csendes-óceáni régióban keletkezett, és 1980 óta az időjárással összefüggő pusztítások száma több mint háromszorosára nőtt világszerte. A klímaváltozást kutató intézetek egybehangzó megállapítása szerint a globális felmelegedés világszerte az időjárási szélsőségek felerősödéséhez vezet.

Az Egyesült Államokban tizenkét, egymástól független, milliárdos károkat okozó természeti katasztrófa történt 2011-ben - ez rekordnak számít az USA Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézete, a NOAA szerint. A károk összesen 52 milliárd dollárra rúgnak. A Meteorológiai Világszervezet szerint az éghajlati adatok 19. században megkezdett rögzítése óta 2011 a tizedik a forrósági rangsorban; a hasonlóan erős, a Csendes-óceán felszíni vizeinek lehűlését okozó La Nina-jelenséggel kísért évek közül pedig az eddigi legmelegebb ért véget december 31-én.

Az elmúlt másfél évtizedben mérték az eddigi 13 legforróbb évet, és az északi-sarki nyári olvadás során idén zsugorodott össze leginkább a tengeri jég. A szakemberek szerint a melegedő légkör és növekvő páratartalma kedvező körülményeket teremt a szélsőségesebb időjárási viszonyoknak. Az ipari tevékenység, a közlekedés és az erdőirtás során felszabaduló üvegházhatású gázok pedig a hőmérséklet további növekedéséhez vezetnek.

Árvíz, szökőár, tornádó és szárazság

Januárban pusztító árhullámok söpörtek végig Ausztrália keleti partvidékén: 35 ember halálát és kétmilliárd dolláros biztosítási kárt okozva elárasztották a szénbányákat, az utakat, a síneket, és több ezer otthont. Ez idő alatt valóságos hódzsungelek lepték el az Egyesült Államok egyes részeit. A Yasi ciklon februárban söpört végig az észak-ausztráliai Queensland államon, elpusztítva a helyi cukor- és banántermést. Ez volt az egyik legnagyobb és legerősebb az Ausztráliát sújtó viharok közül.

Márciusban 8,9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, amely után pusztító szökőár söpört végig a szigetország part menti régióin. Májusban tornádó pusztított az amerikai Joplin városában, 160 ember halálát okozva. A Kína középső és déli részét sújtó júniusi áradások több mint száz ember életét követelték és több mint félmillió embert kellett kitelepíteni.

Az Afrika szarván elhelyezkedő országok július óta küzdenek az elmúlt évtizedek legsúlyosabb szárazságával, amely 13 millió embert fenyeget éhínséggel és várhatóan még 2012-ben is éreztetni fogja a hatását. A július és november közötti thaiföldi áradások több mint 600 ember halálát okozták.

Az Irén hurrikán legkevesebb 40 embert ölt meg augusztusban az Egyesült Államok keleti részén, és az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradásait idézte elő néhány államban. Szeptemberben száznál több ember vesztette életét Kambodzsában és Vietnam déli részén a Mekong folyó 10 éve nem látott mértékű áradása miatt. A november Magyarországon szárazsági rekordot hozott: több mint száz éve nem fordult elő, hogy ilyen kevés csapadék legyen az ősz utolsó hónapjában.

A Fülöp-szigetekhez tartozó Mindanaóra decemberben lecsapó Washi trópusi vihar heves áradásokat és földcsuszamlásokat idézett elő több mint 1200 ember halálát okozva. A Texas államot sújtó egész éves szárazság több mint ötmilliárd dolláros gazdasági veszteséget, és 1,6 millió hektárnyi területet elpusztító erdőtüzet eredményezett.