Vágólapra másolva!
Még a megszokotthoz képest is zordabb a tél Alaszkában: egész városokat temet be a hó, alig birkóznak meg a jégtörők a befagyott Bering-szorossal. A korábbiaknál több havazással járó téli időjárást a melegebb nyarak okozzák az északi féltekén amerikai klímakutatók szerint, és ez a magyarázat arra, hogy lehet hideg tél trópusi vidékeken is.
Vágólapra másolva!

Még a nagy hideghez szokott alaszkaiakat is kétségbe ejti a szokatlanul zord és csapadékos téli időjárás. A Nome nevű kisvárosba vasárnap érkezett meg egy régóta várt üzemanyagszállító orosz tartályhajó, a készleteket hétfőn kezdték átszivattyúzni. A 3600 lakosú település lakóit az a veszély fenyegette, hogy elfogynak energiakészletei, ugyanis még ősszel kimaradt egy szállítmány egy heves hóvihar miatt. A 110 méteres tankhajó egy hónapon át próbált átjutni a teljesen eljegesedett Bering-szoroson, hogy utánpótlást hozzon a városba, amely csak légi és tengeri úton közelíthető meg. Az utat a parti őrség jégtörő hajója biztosította.

Forrás: AFP/Egyesült Államok Parti őrsége
A parti őrség jégtörője Nome partjai közelében

A szokatlanul kemény, a korábbiaknál több havazással járó téli időjárást a melegebb nyarak okozzák az északi féltekén - állapították meg a Massachusettsi Egyetem és az alaszkai Fairbanks Egyetem klímakutatói. A jelenség hátterében az áll, hogy a melegebb nyarak miatt egyre több olvad fel az arktiszi jégmezőkből, így délebbre, az alacsonyabb földrajzi szélességeken is több a csapadék (jellemzően a hó) már az őszi hónapokban is. A kutatók eredményeiket az Environmental Research Letters szakfolyóiratban közölték január második hetében.

A kutatás részben választ adhat arra is, hogy miért volt a sokévi átlagnál jóval hidegebb 2010 telén Floridában, amikor a hűvös idő járás miatt számos, trópusi élethez szokott állat kimúlt, de arra is, hogyan történhetett meg, hogy Nagy-Britanniában közlekedési káoszt okozó hómennyiség hullott 2010 decemberében.

Az idei télen Alaszka egyes területeit teljesen maga alá temette a hó, másutt a befagyott tenger zárja el az utat a világ többi részéhez. Az Alaszka délkeleti részén lévő Cordova városát teljesen betemette a hó. Kétemeletes házak tűntek el a hó alatt, amely néhol tíz méteres magasságokba is feltorlódott - írja a helyi Cordova Times. A hó huszonnégy napon át esett, így az évi átlag kétszeresét már túllépte az eddig lehullott hómennyiség. Az iskolák sem nyitottak ki a karácsonyi szünet után, az utcai közlekedés leállt, a hólapátok kifogytak az üzletekből.

Az elemzés szerint a téli lehűlés intenzívebbé vált az Egyesült Államok keleti vidékein, Kanada déli részén és Eurázsia északi részének többségén. A változás a kutatók szerint nem magyarázható teljes mértékben azzal, hogy az érintett vidékek éghajlatának vannak kisebb, természetes kilengései. Másfelől a kutatás arra is rávilágít, hogy az Arktiszon melegebb az idő júliusban, augusztusban és szeptemberben, ami ősszel is folytatódik, mindez pedig ráerősít a jégmezők olvadására.

Forrás: AFP/Az Egyesült Államok Parti Őrsége
A hajó csak úgy birkózott meg a 90 centis jéggel, hogy előre-hátra navigált a tanker mellett

A melegedő klíma a jégolvadással együtt odavezet, hogy az északi-sarkvidék fölötti légrétegek nedvesebbek a sokévi átlagnál, így megnő az esélye annak, hogy délebbre csapadék formájában jelentkezik ez a nedvesség. Eurázsiában nőtt az átlagos hóvastagság az utóbbi két évtizedben a kutatók összegzett mérési adatai szerint.

"Szerintem nem kétséges, hogy az egész földi klíma melegszik, és ez hozzájárul ahhoz, hogy mindenik évszak melegebb legyen, ugyanakkor a vastagabb hótakaró egyik-másik régióban lehűléshez vezet" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Judah Cohen. "Nem látom okát, hogy ez a lokális lehűlési trend megforduljon a közeljövőben. Viszont ha az őszi hónapok még inkább melegebb lesznek, akkor a most hó formájában leeső csapadék esőként fog jelentkezni a vizsgált térségekben, így fokozatosan enyhülni fognak a telek" - mondta a massachusettsi atmoszféra- és környezetkutatási központ vezető elemzője.