Emeli a vízdíjat a palacsintasütés olaja

Vágólapra másolva!
A csatornába öntött fáradt sütőolaj kiszűrése miatt drágul a víztisztítás, ezért is emelnek árat a közművek. Tíz év alatt több mint kétszeresére nőtt a vízdíj Magyarországon: ma már 316 forint egy köbméter országos átlagban.
Vágólapra másolva!

Minden liter fáradt olaj, minden kiló szilárd hulladék, ami a szennyvízcsatornába jut, hozzájárul a vízdíj folyamatos emelkedéséhez - mondta a víztisztító vegyi anyagok gyártásával foglalkozó Donau Chemie AG vezérigazgatója a víz világnapján. 2000-ben egy köbméter vízért 138 forintot kellett fizetni országos átlagban, 2005-ben 209 forint volt az átlag, 2011-ben viszont már 316 forintra drágult a víz a KSH adatai szerint.

A magyar háztartásokban összesen 40-50 millió liter olajat használnak évente, ebből 15-20 millió liter hasznosul újra az ÖKO-Ferr hulladékkezelési társaság 2011-es felmérése szerint. A használt sütőolajat hulladékudvarokban és számos benzinkúton lehet leadni. A háztartásoknak tartózkodniuk kellene a szélsőséges higiéniától is, ugyanis ami otthon minden baktériumot elpusztít, az a vízkezelésben alkalmazott hasznos baktériumokat is elpusztítja a víztisztító telepen - mondta Franz Geiger.

Forrás: MTI

Mivel magashegyi természetes tisztavíz-tárolók nem állnak Magyarország rendelkezésére, tiszta vizet csak a nagy felületű felszíni vízbázisokból nyerhet az ország, mint a Duna, a Tisza vagy a Balaton. "A víz megújuló, de véges erőforrás" - mondta Geiger. A hazai ivóvízellátás kilenctizede a felszín alatti vízkészletekből származik. Szerte az országban ezerkétszáz vízbázisról, több mint tízezer kútból nyerik ki az ivóvizet, de ezek több mint fele sérülékeny földtani környezetben van. Minden negyedik magyar ugyanakkor rossz minőségű vizet iszik, és az ásványvíz is azért óriási üzlet itthon, mert a fogyasztók többsége biztonságosabbnak hiszi, mint a csapvizet.

Ezzel együtt hosszú távon sem kell aggódni vízhiány miatt az MTA által összeállított vízügyi stratégia szerint, vízkészleteit tekintve Magyarország ugyanis európai rekordernek számít. A következő években várhatóan nem fog drasztikusan emelkedni a magyarok vízigénye, így meg lehet oldani az ellátást.

Az osztrák Donau Chemie vízkezelési 6 millió eurós beruházással vízkezelési vegyianyag-gyárat hoz létre a BorsodChem kazincbarcikai telephelyén. A létesítmény a BorsodChem izocianát gyártásának egyik melléktermékeként keletkező sósavat fogja feldolgozni.

Forrás: MTI