Borult lesz az ég a hétvégén

Vágólapra másolva!
Pénteken és szombaton gyakran megnövekszik majd a felhőzet, csak néhány órás napsütés várható. Szórványosan eső, zápor, északkeleten akár egy-egy zivatar is kialakulhat. Vasárnap csökken ugyan a felhőzet, a hőmérséklet azonban visszaesik.
Vágólapra másolva!

Európa északi része felett ciklon örvénylik, amelynek hullámzó frontrendszere északról már elérte Közép-Európa térségét. A frontrendszer mentén sok a felhő, szórványosan kialakul eső, zápor, Skandinávia keleti és Oroszország északnyugati vidékein havazás, hózápor is előfordul.

A szárazföld délnyugati harmadának időjárását ugyanakkor továbbra is anticiklon határozza meg. Kevés a felhő, napos, száraz idő a jellemző. Európa nagy része fölé enyhe levegő áramlik, a csúcshőmérséklet a középső, valamint a nyugati és déli tájakon jobbára 15 és 23 fok között változik. Ezzel szemben északkeleten hideg van, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -2 és +5 fok között alakul. Péntek estig a Kárpát-medence fölött a fenti anticiklon peremén egy hidegfront vonul át.

Pénteken napközben a felhőátvonulások mellett a Dunántúlon néhány, keleten többórás napsütésre számíthatunk. Szórványosan eső, zápor, északkeleten akár egy-egy zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél az északkeleti és délnyugati határvidék kivételével erős, gyakran viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4, 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 11, 16 fok között valószínű.

Szombaton napközben észak felől gyakran megnövekszik a felhőzet, csak néhány órára süt ki a nap. Elszórtan alakul ki eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szelet sokfelé erős, helyenként viharos széllökések kísérik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 4, 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14, 19 fok között alakul.

Vasárnap eleinte többször erősen felhős lesz az ég, elszórtan még zápor előfordulhat, majd mindenütt csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap. Az északnyugati szél gyakran megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 13 fok között alakul.