Esernyős idő lesz szerda délelőttig

Vágólapra másolva!
Elszórtan lehetnek zivatarok, jégesővel. Az eső, zápor mellett pár órára azért kisüt a nap. Folytatódik a mérsékelten meleg, változékony idő egy magassági hidegörvény miatt.
Vágólapra másolva!

Kedden egyaránt lesznek gyengén és erősen felhős területek. Több-kevesebb napsütés mindenütt valószínű. Kezdetben északkeleten, napközben főként délnyugaton várható eső, zápor.

Napközben elszórtan zivatar alakulhat ki, elsősorban a Dunántúl déli felén és az Alföld délnyugati tájain. Kísérőjelenségként előfordulhat viharos szél és jégeső, valamint rövid idő alatt sok csapadék hullhat. Nem valószínű viszont veszélyesen heves zivatar, vagyis 90 kilométer/óránál erősebb széllökések és 2 centiméternél nagyobb jégszemek. Helyenként megélénkül az északi, északnyugati szél, zivatar környezetében megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között várható. Késő estére 14, 19 Celsius-fok közé hűl le a levegő.

Szerdán erősen felhős időszakok is lesznek a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten; elszórtan zápor is valószínű. Másutt gyengén felhős, napos idő várható. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 26 fok között alakul.

Szerdától naponta egy-két Celsius-fokkal lesz melegebb az idő. Péntekig 20-26 fok várható, de továbbra is esős idő valószínű. Pénteken hullámzó frontrendszer éri el a Kárpát-medencét. Emiatt hűvösebb időre és több helyen jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. A napos területeken lehet 20 foknál melegebb, de a csapadékos területeken 15 fok körüli hőmérséklet lesz a maximum. Újabb felmelegedés vasárnap és jövő hétfőn érkezhet: akkor ismét 25 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Hidegörvény okozza a lehűlést

Magyarország időjárását egy lassan távolodó magassági hidegörvény alakítja, ezért tart ki még a hűvösebb, változékony idő. Légköri front egyelőre nem éri el a Kárpát-medencét. A hidegörvény miatt viszont a különösen érzékenyeknél előfordulhat vérnyomás-ingadozás, fejfájás, szédülés. Nőhet a reakcióidő.

Ilyen az idő Európában

Magasnyomás nyúlik be Európa északnyugati területe fölé Izland felől. A leszálló légmozgások hatására alapvetően napos az idő, a délutáni hőmérséklet 20 és 27 fok között változik. A szárazföld többi részén azonban változékony az időjárás. A Skandináv-félszigetet hidegfront érte el, ott szeles, hűvös az idő.

Sekély ciklon okoz Kelet-, Délkelet-Európában több helyen záport, helyenként zivatart; a gyakori felhőzet-növekedés ellenére a hőmérséklet csúcsértéke 18 és 24 fok között alakul. A kontinens legmelegebb része továbbra is Spanyolország, ott 28, 30 fokig melegszik fel a levegő.