Zivataros, fülledt idő lesz a hétvégén

Éjszaka is lesznek zivatarok keleten. Szombaton kánikula társul a felhőszakadás és a jégeső mellé. Előbb a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkeznek, de vasárnap délutántól már a hidegfront-érzékenyek számíthatnak kellemetlen tünetekre.

Péntek délután első szintű riasztást adott ki felhőszakadás miatt az ország területének körülbelül felére az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Estig leginkább az Alföldön és az Északi-középhegység térségében kell sok, 30-40 milliméternél is több esőre számítani. A felhőszakadást néhol jégeső is kísérheti. A jégszemek átmérője jellemzően 1 centiméter, de keleten 2 centiméter is lehet. Egy-egy intenzív zivatar kíséretében 60 kilométer/órásnál is erősebb széllökés érkezhet. Éjszaka keleten alakulhat ki egy-egy zivatar.

Forrás: MTI/Komka Péter

Szombaton napközben főként a Dunától keletre alakulhat ki zivatar. Jégesőre, viharos széllökésekre a Tiszántúlon és az Északi-középhegység térségében kell számítani. Estétől, késő estétől egy-egy intenzív vagy heves zivatar is előfordulhat északnyugat, nyugat felől. A jégszemek átmérője nagyobb lehet 2 centiméternél, és 90 kilométer/órás széllökések is előfordulhatnak.

Egyébként sok lesz a napsütés, de a gomolyfelhő-képződés miatt a középső és a keleti országrészben lesznek elszórtan záporok. A Dunántúlon többfelé megélénkül a délire forduló szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 15, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 34 fok között várható. Kánikula lesz: a napi középhőmérséklet elérheti vagy helyenként kevéssel meghaladhatja a 25 fokot az ország túlnyomó részén.

Vasárnap az ország déli részén még több napsütés valószínű, északon gyakrabban megnövekszik a felhőzet. Több helyen - nagyobb eséllyel az északi tájakon - alakul ki zápor, zivatar, egy-egy heves zivatar is előfordulhat. A Dunántúlon megélénkül az északi, északnyugati szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 16, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 29, 34 fok között alakul, de északnyugaton ennél hűvösebb, délen, délkeleten pedig melegebb is lehet.

Hidegfronti fejfájás a melegfronti után

Szombaton a melegedés miatt a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Vasárnap a délutáni, esti óráktól már a hidegfront-érzékenyek számíthatnak kellemetlen tünetekre. Általános tünetként fejfájás, nyugtalanság, fáradékonyság, szédülés, ingerlékenység léphet fel. Nehéz napok várnak a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőkre is. Erősödhetnek a reumatikus és a görcsös panaszok is.

A környező országokban is változékony, meleg nyári időjárás várható a hétvégén. Szombaton sokfelé, vasárnap főleg a Kárpát-medence déli területein lehetnek hosszabb napos periódusok. Szombaton elsősorban Romániában, a hét utolsó napján már Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában is egyre többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Vasárnap már néhány fokkal visszaeshet a hőmérséklet Magyarországtól északnyugatra.