Hat településen egészségtelen a levegő

Putnokon veszélyes, öt további településen - Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon, Nyíregyházán és Várpalotán - egészségtelen a levegő.

A szálló por magas koncentrációja miatt Putnokon veszélyesnek, öt további településen egészségtelennek minősítette a levegő minőségét az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) szombaton. Az OKI honlapján található térképen Putnok piros színnel szerepel. Ez azt jelenti, hogy ott a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti, vagyis a levegő veszélyes minőségű.

Az egészségtelen levegőt jelző narancssárga színnel öt települést jelöltek: Kazincbarcikát, Sajószentpétert, Miskolcot, Nyíregyházát és Várpalotát. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel Budapest, Tököl, Pécs, Salgótarján, Oszlár és Debrecen. A térképen a többi települést az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Szombaton a szálló por elmúlt napokban mért magas átlagkoncentrációja miatt Nyíregyházán elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A városháza sajtófőnöke, Parillák Gabriella az MTI-nek elmondta: a légszennyezettség további romlása elkerülésének érdekében az önkormányzat azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőség szerint kerüljék el - főként a dízelüzemű - személygépjárművek használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogoljanak, fűtésnél pedig a szilárd tüzelés helyett a gázt részesítsék előnyben.

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Emiatt azt javasolják, hogy az idősek és a kisgyermekek kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, a lakást pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztetessék.