Vágólapra másolva!
Délutántól több helyen esni fog. Délkeleten zivatarok is kialakulhatnak, kisebb jégeső kíséretében. Dél felé terjeszkedik a kontinens északi felén felhalmozódott igen hideg levegő.
Vágólapra másolva!

Többnyire erősen felhős lesz az ég, de napos időszakokra is lehet számítani, az északi területek kivételével. Több helyen eső, zápor, elsősorban délutántól. Zivatar is kialakulhat, nagyobb valószínűséggel az ország délkeleti felében és délen. Néhol kisebb méretű jég kísérheti a zivatart. (Így alakul a csapadék a következő három napban, a térképet itt találja.)

A hőmérséklet kora délután 8 és 16 Celsius-fok között valószínű; északnyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb. Késő estére 4, 10 fok közé hűl a levegő. Általában változó irányú, mérsékelt lesz a légmozgás.

Kettévágja Európát a front

Élesen elválik Észak- és Dél-Európa időjárása. Egyre inkább terjeszkedik a kontinens északi felén felhalmozódott igen hideg levegő. Ennek a frontzónája lassan dél felé helyeződik, így csütörtökön, pénteken és szombaton hamisítatlan téli idő lesz Magyarországon is (erről bővebben itt olvashat).

Behavazott kerékpárok Berlinben kedden - további fotók a tavaszi télről a képre kattintva! Forrás: AFP/Odd Andersen

Szerdán viszont még enyhe, nedves levegő lesz az ország felett, erős fronthatásra nem kell számítani. Északnyugaton azonban a hideg-, délkeleten a melegfronti tünetek jelentkezhetnek azoknál, akik fokozottan érzékenyek az időjárás változásaira.

A kettősségre jellemző, hogy napközben is fagy Nagy-Britanniában, Németország északi részén, Lengyelországban, Fehéroroszországban, vagyis az 50. szélességi körtől északra. A legmelegebb órákban is csak -5, -6 fokot mérnek, és többfelé havazik. Ugyanakkor Dél-Európában tavasz van, bár változékony, de enyhe az idő. A Földközi-tenger mentén délutánra többnyire 13 és 19 fok közé emelkedik a hőmérséklet.