Indul a viharszezon a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Április 1-étől kapnak a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál üdülők fél-másfél órával hamarabb előrejelzést a viharokról. Az előrejelzési szezon október 31-ig tart.
Vágólapra másolva!

Az első fokú viharjelzés az erős, 40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti szélre, a másodfokú a 60 kilométeresnél erősebb szélre figyelmeztet a Balatonnál, a Velencei- és a Tisza-tónál egyaránt. Az előbbit percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás, az utóbbit percenként 90 sárga villanással jelzik.

A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Vihar-előrejelző Obszervatóriumából adják ki mind a három tóra. Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatták, hogy a Balaton középső területein közel 10 százalékkal lehet csökkenteni a fenntartott viharjelzések idejét, ha a korábbi két medence helyett háromra bontják fel a tavat a jelzések kiadásának szempontjából.

A helyi szélviszonyok korábbiaknál pontosabb kiszámításával az idén is eltérő fokozatú jelzéseket adhat ki a meteorológia a Balaton három természetes medencéjére: a Keszthelytől a Badacsony-Fonyód szorosig tartó nyugati, a Fonyód és Tihany közötti középső és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére. Mindez elsősorban a turizmus és a nyaralók érdekeit szolgálja azzal, hogy kevesebb ideig kell egy adott medencében fenntartani a korlátozásokkal járó viharjelzést.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a Balatonnál nagyon változékony az időjárás és főleg a szél. Gyakran megfigyelhető, hogy másodfokú viharjelzés idején az északi part közelében, a nádasoknál nem érződnek a viharos széllökések, azonban néhány száz méterrel beljebb már lecsaphat a szél, és a nádasoktól távolodva gyorsan felerősödik a hullámzás. A zivatarból kifutó szélrohamok rövid idő alatt elérhetik a viharos fokozatot zivatarok környezetében, ugyanakkor néhány kilométer távolságban néha csak gyenge légmozgást lehet érezni.

A szélviharokat nem mindig kíséri felhőzet. Különösen veszedelmes a nyár közepén gyakori forró száraz szél, amely a sekély déli parti vízről gyorsan besodorja a matracokat és a vízibicikliket a hullámos mélyvízre. Fontos tudni, hogy a Balatonnál gyakran létrejönnek keskenyebb szélcsatornák, ahol lényegesen erősebb a szél, ilyen például a Szigligeti-öböl.

Mivel az vihar-előrejelzés életbevágóan fontos, a meteorológusok számítógépes térinformatikai megjelenítő rendszert, nagy felbontású automata meteorológiai állomáshálózatot, műhold-, radar- és villámfelderítő hálózatokat használnak. Az előrejelzési egyenletek megoldására nagyteljesítményű számítógépeket alkalmaznak. A Balaton körül tizenegy, a Velencei-tavon egy part menti mérőállomás folyamatosan rögzíti az időjárási elemek változását. A Tisza-tónál a balatonihoz hasonló viharjelző lámpák tájékoztatnak az aktuális viharállapotról.