Vágólapra másolva!
Kissé megszelídülve, 200 kilométer/órás széllökések helyett 138 kilométeres széllel ért partot Hongkongnál az Utor tájfun, amely 2013 eddig legerősebb trópusi ciklonja a Csendes-óceánon.
Vágólapra másolva!

A trópusi vihar hétfőn lerombolta egy huszonötezres város, Casiguran nagy részét a Fülöp-szigeteken. A tájfun hétfőn és kedden söpört végig a szigetországon, és szerdán érte el a kontinenst. Az Utor központjában a 250 kilométer/órát is elérte a szél sebessége, a Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán a hármas besorolást kapta.

A műholdkép az augusztus 11-i délutáni állapotot mutatja, tizenöt órával azelőtt, mielőtt az Utor partot ért volna a Fülöp-szigeteken. A felvétel a NASA Aqua műholdjának MODIS spektroradiométerével készült Forrás: NASA

A legerősebb széllökéseket szerdán Hongkongtól nyugatra, Lantau szigetén mérték úgy, hogy a tájfun középpontja 240 kilométernyire esett a metropolisztól. A városban több tucat repülőjáratot töröltek, szünetel a kompközlekedés is. Több iskolában tanítási szünetet rendeltek el, a tőzsde is zárva maradt.

A Fülöp-szigeteken ebben az évben eddig ez volt a legerősebb tájfun. A vihar miatt négy ember halt meg, és további huszonhármat eltűntnek nyilvánítottak; a hatóságok szerint az időben megoldott evakuálás miatt nem történt több haláleset.

A szigetországot évente átlagosan húsz tájfun sújtja, és több ezer ember esik áldozatul a viharoknak, mert a Csendes-óceánon kialakuló trópusi ciklonok itt érnek először partot. 2013-ban az Utor már a tizenkettedik tájfun volt a Fülöp-szigeteken; csütörtökön tovább halad Kína déli része felé.