Vágólapra másolva!
Kellemes és nagyrészt átlagos kora őszi időre lehet szeptember elején. Valószínűleg nem tér vissza az augusztusi meleg, és éppen iskolakezdéskor vonul át egy hidegfront.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag alig változik az idő vasárnap délutánig: már szárazabb levegő áramlik Magyarország fölé nyugat felől. Változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre pénteken és szombaton is lehet számítani, a kora hajnali 10-16 fok után délutánra 21-27 fokig melegszik a levegő. Vasárnap egyre inkább befelhősödik az ég nyugat felől, és estétől egyre többfelé alakul ki zápor, néhol zivatar.

Esővel kezdődik a szeptember Forrás: MTI/Beliczay László

A hidegfront éppen iskolakezdéskor, szeptember másodikán vonul át az országon erős északnyugati széllel. Hajnalban még nem lesz hidegebb a hétvégéhez képest, azonban délután csak 18-23 fokra lehet számítani, és délkeleten lesz a melegebb. Délelőtt többfelé esni fog az eső, záporeső, később főként északkeleten várható csapadék.

Szeptember másodikától aztán egyre hosszabb időre süt ki a nap, és fokozatosan melegszik az idő. Kedden még csak 18-23 fokra lehet számítani, de szerdán már ismét 20-25 fokig melegszik a levegő, ami megfelel a szeptember elején szokásos sokévi átlagnak.

Nem lesz már hőség

A jövő hét második felében tovább folytatódik a felmelegedés, de már az augusztusi 30 fokok nem térnek vissza. Kisebb körzetekben ugyan felhős idő lesz, de már esőre, záporokra ne kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mostani előrejelzéseiből tehát az látszik, hogy teljesen átlagos időjárás lesz szeptember elején. Ez az utószezonban nyaralást tervezőknek kevésbé jó hír, de az allergiások számára kedvező, mert a csapadék és a hűvösebb idő miatt egypár napig kissé kevesebb pollent szór a levegőbe a parlagfű. (Csütörtökön adott ki negyedik fokozatú, sötétbordó riasztást az Országos Környezetegészségügyi Intézet az Alföld keleti részére, mert már kétszáznál is több pollenszemet mértek egy köbméter levegőben.)

Viszonylag hűvösek lesznek az éjszakák, vagyis a mostanihoz képest mindenképp alacsonyabb hőmérsékletekre kell számítani kora hajnalban. Fagyveszély viszont egyelőre nincs.