Sugárzó vizet engednének az óceánba Fukusimában

Vágólapra másolva!
Nagyon felgyűlt a radioaktív hűtővíz a fukusimai erőmű környékén. A hét végén egy tartálynál ugrott meg hirtelen a sugárterhelés. 
Vágólapra másolva!

Ismét fontolóra kell vennünk, hogy a sugárszennyezett hűtővizet az óceánba engedjük – közölte a japán atomfelügyelet (NRA) elnöke hétfőn. Olyan, alig szennyezett vízről van szó, amelyik a hatóság által engedélyezett szint alatt tartalmaz radioaktív izotópokat. Szunicsi Tanaka azt is elmondta, hogy nincs nyoma annak, hogy új helyen szivárogna a víz a tönkrement fukusimai atomerőműből, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban több ponton is kiugróan magas sugárterhelést mértek a telephelyen.

A hét végén egy tartálynál ugrott a korábbi szint tizennyolcszorosára a sugárzás, négy órán belül halálos dózis érte volna a közelben tartózkodókat. Az egységben erősen radioaktív vizet tárolnak.

Abe Sindzó miniszterelnök gyors és átfogó intézkedéssorozatot ígért a szivárgások megállítására és a tönkrement reaktorok fokozatos sugármentesítésére – tudósít a Reuters. A kormányfő szeretné elérni, hogy minél hamarabb újraindítsák a biztonsági felülvizsgálaton sikeresen átesett erőműveket, mert Japán energiaellátásának egyharmada a nukleáris szektortól függ, így a leállás érzékenyen érinti az ország nemzeti össztermékét.

Az utolsó, még működő erőműben, Óiban éppen hétfőn állítják le a hármas számú blokkot biztonsági felülvizsgálat miatt. A negyediket szeptember 15-én kapcsolják le. Mind a két blokk 1180 megawattos, a telephely 360 kilométerre Tokiótól nyugatra található. A szeizmológiai vizsgálat nyomán kiderült, hogy az erőmű alatt nem húzódik aktív geológiai törésvonal, így az üzemeltető Kansai Electric Power cég abban bízik, hogy a vizsgálat lezárulta után ismét rákapcsolódhatnak az országos hálózatra a reaktorblokkok.