A nap, amikor nyugalom volt a Földön

hurrikánszezon közepe, nincs trópusi vihar egyik óceánon sem, NASA, műholdkép, Suomi NPP
Vágólapra másolva!
Legalább egy ciklon vagy trópusi vihar általában feltűnik a Földről készült műholdképeken a folyamatosan változó időjárás miatt. Szeptember elején mégis volt egy olyan nap, amikor sem a Csendes-, sem az Atlanti- és sem az Indiai-óceánon nem történt semmi különös.
Vágólapra másolva!

Ilyen különös nyugalom látható a NASA szeptember 8-án készült felvételén, amit tizennégy, valós színű műholdképből állítottak össze. Aznap dél körül semmi nyoma nem volt az ilyenkor szokásos hurrikánoknak, trópusi ciklonoknak a három óceáni medencében, annak ellenére, hogy az északi féltekén most járunk a hurrikánszezon közepén.

A képhez használt felvételeket a Suomi NPP űreszköz készítette (teljes felbontásért kattintson ide) Forrás: NASA

Természetesen a nyugalom csak nagy léptékben igaz. Számos helyen felhőtömbök borították az eget, és sok kisebb zivatarzóna is megfigyelhető a képen; a Csendes-óceán keleti részén például a Lorena nevű trópusi vihar nyomai láthatók a mexikói Baja-félsziget partja mentén. Ekkora nyugalom mégis szokatlannak számít a meteorológiában, még akkor is, ha csak pár óráig tart.

Az USA Nemzeti Hurrikán Központja (NHC) májusi és augusztusi előrejelzéseiben azt közölte, hogy 70 százalék az esély arra, hogy az idei szezonban több hurrikán legyen a szokásosnál. Az NHC tizenkét-húsz trópusi viharra és hét-tizenegy hurrikánra számít 2013-ban.

Az atlanti hurrikánszezon szeptember közepén jár a félidőnél, és eddig kilenc olyan erősségű vihar volt, amely nevet is kapott. Eddig csak egyikük, a Humberto erősödött hurrikánná szeptember 11-én, de 13-ára már trópusi viharrá szelídült. A viszonylag csendes szezonkezdet viszont nem jó előrejelzője a későbbi eseményeknek, mert a hurrikánok többsége a szezon második felében csap le az NHC statisztikái szerint.

A mexikói partoknál láthatók a Lorena nyomai Forrás: NASA