Az október eleji átlaghoz képest 6-8 Celsius-fokkal hidegebb időjárás várható a következő napokban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a veszélyjelzésben azt írtja, hogy szerda estétől a kevésbé felhős, szélvédett tájakon a talaj mentén fagypont közelébe vagy az alá csökkenhet a hőmérséklet.

Október elejéhez képest meglehetősen hideg és egyre szárazabb levegő érkezik az ország fölé. Emiatt a következő napokban a gyengén szeles vagy szélvédett területeken az éjszakai órákban egyre több helyen várható fagy, és már nem csak a talaj közelében.

Magyarországon október első hetében az átlagos maximum 19, míg a minimum 8–9 Celsius-fok körül alakul, ehhez képest mintegy 6-8 fokkal lesz hidegebb. A napi legalacsonyabb hőmérséklet csütörtöktől vasárnapig mínusz 4 és mínusz 5 fok körül alakul, így az előrejelzések szerint akár több alkalommal is (főként csütörtöktől szombatig) megdőlhet a napi hidegrekord.

Kedd éjszaka Kékestetőn már megdőlt a legalacsonyabb hőmérsékleti maximum rekordja. Az eddigi rekord 4,8 Celsius-fok volt, amelyet 1936-ban Dobogókőn mértek. Most éjjel ennél alacsonyabb maximum hőmérsékletet regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat Kékestetőn, 3,9 fokot.