Ennyire szép tud lenni az antarktiszi jég

NASA, antarktisz,
Vágólapra másolva!
Ritka felhőt fotóztak a NASA gleccserkutatói egy fagyos vulkán, a Discovery-hegy fölött. Az IceBridge repülője novemberben tért vissza a Déli-sarkvidékre.
Vágólapra másolva!

Kulcsfontosságú információkkal és egy halom remek légifelvétellel tért vissza a NASA IceBridge kutatócsoportja egyhetes antarktiszi útjáról. Az információgyűjtés mellett a kutatócsoport egyik tagja, Michael Studinger fotókat is készített.

Lencsefelhő a Discovery-vulkán fölött. Nézze meg a fotót teljes méretben a NASA oldalán! Fotó: NASA/Michael Studinger

A fenti, november 24-i képen többrétegű lencsefelhő lebeg a Discovery-vulkán 2681 méteres csúcsa fölött. Ilyen felhőt a hegy oldalán felfele mozgó nedves levegő állóhulláma alakíthat ki, amikor feláramlás közben lehűl, és kicsapódik belőle a nedvesség – tulajdonképpen ez a felhő. A hegy másik oldalán leáramló levegő viszont felmelegszik, és a vízcseppek elpárolognak, ezért csak a léghullámnak csak az a íve jelenik meg felhőként, amelyik a hegycsúcs fölé esik. A fotó előterében látható alakzat két jégtábla összeütközése miatt jött létre.

Az IceBrigde gleccserkutatói öt alkalommal összesen 43 órát töltöttek a levegőben. A repülőgépre szerelt lézeres magasságmérővel és a radarral a jég vastagságának alakulását figyelik meg. Minderre azért van szükség, mert a NASA Icesat-1 műholdját 2009-ben kivonták a forgalomból, utódát pedig 2016-ban állítják pályára, de addig is szükség van megbízható adatokra arról, hogy milyen hatásai vannak a klímaváltozásnak a Déli-sarkvidékre. Az IceBrigde kutatói dokumentálták azt a repedést, amely végül egy 35-ször 20 kilométeres jégmező leválásához vezetett az Antarktisz nyugati részén.