Így öntötte el az eső a kiszáradó Kaliforniát

NASA, műholdkép, Kalifornia felé közeledő mérsékelt övi ciklon
Vágólapra másolva!
Rengeteg csapadék zúdult le mindössze három nap alatt, de ezzel még nincs vége a szárazságnak. Több mint 20 millió köbméter friss víz került a tározókba Los Angeles környékén, de félő, hogy júliustól így is korlátozni kell a vízfogyasztást.
Vágólapra másolva!

Akkora feltűnést keltett a két hétvégi vihar Los Angelesben és környékén, mint egy napsütéses nap Angliában - írja a Discovery News. A szárazság sújtotta Kaliforniát három éve nem érték el ilyen erős mérsékelt égövi ciklonok, mint február 28. és március 2. között. Los Angeles megyére hatalmas mennyiségű, 150-255 milliméter csapadék zúdult le, sőt a hegyvidéken egyes helyeken közel 280 milliméter (11 hüvelyk) esőt mértek. Ez azért számít soknak, mert Los Angelesben átlagosan 379 mm eső hull évente, tehát most mindössze három nap alatt hullt az éves mennyiség több mint fele.

„A kaliforniaiak három éve nem láttak ennyi esőt és ilyen erős széllökéseket” – mondta Bill Patzert, a NASA Sugárhajtás laboratóriumának klímakutatója még pénteken (a kutatóközpont szintén Kaliforniában, Pasadenában van). A mérsékelt égövi ciklon középpontjában 975 hektopascalra süllyedt a légnyomás – ilyen alacsony értékkel az időjárási jelenség már hurrikánnak számított volna, ha a Mexikói-öböl fölött kavarog. A felhőszakadások miatt villámárvizekre és veszélyesen erős hullámverésre figyelmeztették a lakosságot a meteorológusok.

A Kalifornia felé közlekedő csendes-óceáni ciklon a NASA GOESS-West műholdjának felvételén. A kép február 28-án 14:30-kor készült (koordinált világidő szerint) Forrás: NASA/NOAA

A felhőszakadások a legjobbkor érkeztek. A San Gabriel-hegység tározóiba 22,7 millió köbméter friss víz került, amivel körülbelül 150 ezer háztartás vízigénye fedezhető egy éven át - írja a Los Angeles Times. A megye közműhivatalának adatai szerint több, egészen leapadt tározóban most már számottevő mennyiségben van víz.

Az aszály okozta problémák ezzel viszont még nem szűntek meg, mert a megyében 257 millió köbméter vízzel szokták az esős évszakban feltölteni a tározókat, és jelenleg az a valószínűbb, hogy júliustól a hatóságok kénytelenek lesznek korlátozni a helyi vízművek által kiemelhető vízmennyiségeket, mert a föld alatti víztestek annyira leapadtak. Az egyik legfontosabb mérőkút a San Gabriel-völgyi Baldwin Parknál van: a hétvégi esőzés előtt még 4,87 méterrel alacsonyabban állt a víz, mint 2013 hasonló időszakában.