Viharos szél fúj a hétvégén

Vágólapra másolva!
Egy gyors hidegfront vet véget a szép, napos időjárásnak szombaton esővel és 60-70 kilométer/órás széllel. Átmenetileg jópár fokkal visszaesik a hőmérséklet, változékonyra fordul az idő. Akinek magas a vérnyomása, fokozottan figyeljen a gyógyszerszedésre.
Vágólapra másolva!

A március 15-i lehűlést egy ciklon okozza, amely a Skandináv-félsziget felett örvénylik. Gyors mozgású hidegfrontja szombaton napközben éri el a Kárpát-medencét, és vasárnap hajnalra már el is hagyja a Kárpátok vonulatát – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Mögötte több fokkal hidegebb levegő áramlik a magasabb légrétegekben és a talaj közelében egyaránt. Emiatt szombatról vasárnapra 7 fokkal esik vissza a felmelegedés. A hűvös idő még hidegebbnek fog tűnni, mert viharosan fújni fog a szél, szombaton délután 60-70 kilométer/órás, vasárnap pedig 70-80 kilométer/órás sebességgel. Nagyon száraz a levegő, és száraz a talaj legfelső rétege is, a szél akár porviharokat is okozhat. (Az OMSZ hőmérsékleti és széltérképei a cikk végén láthatók.)

Részletek

Pénteken még derült, száraz idő várható. Többnyire csak mérsékelten fúj a délnyugati szél, az Észak-Alföldön élénkülhet meg csupán. A hőmérséklet kora délután 17 és 20, késő este 4 és 10 Celsius-fok között valószínű, Szombatra virradóan -2 és 3 fok között alakul a hőmérséklet, de a fagyzugos helyeken ennél kissé hidegebb, az Alföld északi részén pedig pár fokkal melegebb is lehet, jelenti az OMSZ.

Szombaton eleinte derült lesz az ég. A nyugati, északnyugati szél viszont már késő délelőtt megerősödik, és dél körül sokfelé viharossá fokozódik. Ezzel együtt észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és délután elszórtan elered az eső, a zápor. Estétől csökken a felhőzet és mérséklődik a szél is, de továbbra is lehetnek erős széllökések. Szombaton még 16-21 fokig melegszik a levegő.

Vasárnapra virradóan 1 és 6 fok közé csökken a hőmérséklet, és napközben sem lesz több 8-14 foknál; a délnyugati határnál lesz enyhébb az idő. Többnyire erősen felhős lesz az ég, több helyen valószínű eső, zápor, és gyakran viharosan fúj az északnyugati, nyugati szél.

Az erős hidegfronti hatás miatt megemelkedhet a vérnyomás. Ennek tünete lehet az erős fejfájás, tarkótáji nyomás – ha ez nem szűnik, érdemes orvosi szakvéleményt kérni. Aki frontérzékeny és emellett magas vérnyomásban szenved, különösen fontos figyelnie arra, hogy helyesen szedje a gyógyszereit. Ilyenkor fokozódhat az úgynevezett görcskészség, ami szívbetegeknél okozhat szorító mellkasi érzést, de hasi görcsöt is kiválthat vesebetegeknél. Mindkét tünet esetén ajánlatos haladéktalanul orvoshoz fordulni – tanácsolja dr. Terebessy András, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet munkatársa.

Így hűl le az idő

Szombaton eleinte kellemes tavaszi meleg lesz Forrás: OMSZ
...majd gyorsan esni kezd a hőmérséklet, ahogy megérkezik a hidegfront Forrás: OMSZ
Vasárnap még hűvösebbnek tűnik majd az idő a szél miatt Forrás: OMSZ

...és erősödik meg a szél

Már szombaton délután is viharosan fúj a szél Forrás: OMSZ
Vasárnap nagyon szeles időre kell számítani Forrás: OMSZ