Az Arthur már nem hurrikán

Vágólapra másolva!
Viharrá enyhült, és az óceán felé távozott az idei első amerikai hurrikán.
Vágólapra másolva!

Az Arthur névre keresztelt trópusi vihar csütörtökön erősödött hurrikánná, és aznap éjjel érte el az Egyesült Államok keleti partjait. Az idei amerikai hurrikánszezon első hurrikánját kettes erősségűként határozta meg a Nemzeti Hurrikán Központ. Szélsebessége elérte a 155 kilométer/órát.

Az idei amerikai hurrikánszezont péntek hajnalban nyitotta meg az Arthur az egyesült államokbeli Észak-Karolina államban. Ezt követően azonban 1-es kategóriájú viharrá gyengült, és nem okozott súlyos károkat az országban, bár Észak-Karolinában sok üdülőnek kellett lemondania miatta a függetlenség napjára tervezett programját.

Bár további gyengülései miatt Kanadába az Arthur már viharként ért el szombaton, a térségben majdnem egy hurrikán erősségével tombolt. Brunswick tartománynál óránként 116 kilométeres sebességgel fújt a szele, és 110 milliméternyi esőt is magával vitt. Több mint 250 ezer háztartás maradt áram nélkül a vihar miatt. A Reutersnek nyilatkozó meteorológusok szerint a vihar cégül trópusi jellegét is elvesztette, jellegzetességei egy téli viharéhoz hasonlóvá váltak, mielőtt az Atlanti-óceán felé távozott volna.