Szebb épület kellene a SZOT-szálló helyén

Vágólapra másolva!
A budai panorámához jobban illeszkedő épületté kellene alakítani a fővárosiak szerint az egykori SZOT-szálló városképet rontó maradványát - derült ki egy decemberi felmérésből. A beruházó Pro-Hill Kft. a felmérés eredményei alapján építi át a szállót.
Vágólapra másolva!

A SZOT-szálló átépítését végző. Pro-Hill Kft megbízásából a Capital Research múlt év decemberében fókuszcsoportos közvélemény-kutatást készített. megbízásából a Capital Research tavaly decemberben fókuszcsoportos közvélemény-kutatást készített. A kutatás során lehetőség nyílt a volt SZOT-szálló lakóépületté történő átalakítására kiírt építészeti tervpályázat két nyertes pályamunkájával kapcsolatos lakossági attitűdök feltérképezésére.

A felmérés résztvevői a pesti Duna-parton, illetve a Rózsadombon lakók, a Margit-hídon rendszeresen közlekedők, valamint a hazánkban több éve élő külföldiek közül kerültek ki. A Pro-Hill Kft. a felmérés eredményének figyelembevételével, a megkérdezettek körében elfogadottabb terv szerint kezdi meg a szálló átépítését.

A beruházó Pro-Hill Kft. 2005 októberében a Magyar Építész Kamarával, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatallal és a II. kerületi Önkormányzattal együttműködve nyílt építészeti tervpályázaton választotta ki azt a két nyertes pályaművet, melyet budapesti lakosok véleményezhettek a 2005 végén zajló kutatás során. A beruházó a közvélemény-kutatás eredményét figyelembe véve valósítja meg az ingatlanberuházást.

A megkérdezettek szerint a SZOT-szálló maradványának a budai panoráma látványára gyakorolt hatása erősen negatív, ezért az átépítés tervét örömmel fogadták. Az épület sorsát fontosnak tartották, az átalakítás alapvető szempontjául pedig a környezethez való illeszkedést jelölték meg: az épület a zöld környezethez a lehetőségekhez mérten alkalmazkodjon, illetve a környező épületek stílusától ne különüljön el élesen.

A megkérdezettek a bírálóbizottság által kiválasztott két pályázatot látva úgy ítélték meg, hogy a kutatás alapján megvalósuló terv a szerkezeti adottságok megtartása mellett az épület környezethez való illeszkedését egyértelműen figyelembe vette. A terveken látható zöld szín visszatükröződéséből a természeti környezethez való idomulást vették észre, és sokan asszociáltak az épület vízszintesen elnyúló, hullámzó teraszsorairól a Duna hullámaira.

A nyilvánosságra hozott elképzeléseket azonban nem fogadta mindenki tetszéssel. A Népszabadság híre szerint a Pro-Hill Kft. kivitelezési tervét a Budapesti Világörökségért Alapítvány (BVA) a városkép szempontjából elfogadhatatlannak tartja és a közigazgatási hivatalnál az építési engedély visszavonását kérelmezte.

A közigazgatási hivatal az alapítvány kérelmét azonban elutasította, mondván, a BVA nem tekinthető ügyfélnek. A városképvédők erre beperelték a hivatalt, mely perbe a Pro-Hill is beszállt a hivatal oldalán. Ezt azonban a bíróság nem fogadta el, a Pro-Hill természetesen fellebbezett. Az első fokú ítélet az építési engedély végrehajthatóságának felfüggesztését hozta, mely azonban a fellebbezések miatt nem léphet életbe. Az építkezés tehát folytatódhat, a pereskedés pedig várhatóan jó ideig elhúzódik még.