Összefog az APEH és az építőanyag-ipar

Vágólapra másolva!
Együttműködési megállapodást írt alá az APEH az építőanyag-ipari szakma képviselőivel. A cél az iparág kifehérítése, ami hozzájárulhat a termékek minőségének javításához is.
Vágólapra másolva!

A szakmai szervezetek segítségével igyekszik visszaszorítani az APEH a szürkegazdaságot az építőanyag-iparban. Ennek érdekében pénteken dr. Juhász István, az adóhatóság elnökhelyettese együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Építőanyag-ipari Szövetséggel (MÉASZ), valamint annak tagszövetségeivel.

Juhász István azzal indokolta az egyezség megszületését, hogy a tavaly 2048 milliárd forint összárbevételű iparág termelési volumene 16,6 százalékkal nőtt egy év alatt, s e nagyságrend miatt különösen fontos ezen a területen az adók és járulékok törvényes megfizetése. Ebben lehet az APEH segítségére a MÉASZ, a szakma ugyanis értelemszerűen jobban érzékeli, miféle adóelkerülési konstrukciók vannak éppen kialakulóban.

A szakszövetség tehát a maga eszközeivel az adóelkerülés felderítésében igyekszik közreműködni, de vállalja például azt is, hogy felvilágosító tréningeket, egyfajta továbbképzést tart az adóhatóság munkatársainak - derült ki az ünnepélyes aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Szabó Miklós, a Magyar Kerámia Szövetség elnöke kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a MÉASZ és tagszövetségei ismeretek átadását tervezik: ezen semmiképpen sem egyedi esetek feljelentgetését, hanem tendenciák jelzését kell érteni. Emellett szeretnének ellátni olyan klasszikus kamarai feladatokat is, mint a minőségbiztosítás.

Az eseményen szintén jelen lévő Tolnai Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke felszólalásában kiemelte, hogy reményeik szerint a szürke- és feketegazdaság kifehérítése együtt jár majd a minőség javulásával, ilyenformán az adóelkerülés visszaszorítása a szakma elemi üzleti érdeke.