Eladhatatlanná váltak a tanyák

Vágólapra másolva!
A rendszerváltás idején főként a politikusok ábrándoztak a falusi idill, benne a tanyasi élet felvirágzásáról. A kezdeti fellángolás után, az értékesíteni kívánt tanyasi ingatlanok iránt napjainkban már gyenge az érdeklődés.
Vágólapra másolva!

A magyarok manapság már alig-alig vesznek tanyát, az érdeklődő külföldiek pedig ragaszkodnak a jelentős felárakkal dolgozó, otthonról hozott ingatlanos kapcsolataikhoz, ha tanyát kívánnak Kecskemét környékén vásárolni - mondta az [origo] érdeklődésére Juhász Zsolt, a Panoráma Ingatlanforgalmazó, Pénzügyi Közvetítő és Fejlesztési Iroda vezetője. - Jelenleg száznál is több tanyát tartunk listánkon, amelyekre inkább csak a kispénzű emberek kíváncsiak. Szeretnék hátrahagyni városi lakásukat, de csak a nagyon olcsó ingatlanokra, illetve a kis területű tanyákra cserélnék fel, ilyen azonban ritkán akad. Az eladó tanyákat tulajdonosaik így kénytelenek sokáig hirdetni, s csak keveseknek sikerül az értékesítés. Gyakori, hogy a tanyaszomszéd lesz a vásárló.

A Kecskemét környékére érkező külföldiek is főként a 2-3 millió forintra becsült, nagyon rossz állapotú tanyákat keresik, hogy utána teljesen felújítsák őket. A tanyákhoz tartozó földterületek későbbi megművelésére többnyire bérlőt vagy alkalmi munkásokat vesznek fel, hiszen a külföldiek jellemzően a tanyasi életforma iránti vágy, s nem a gazdálkodás miatt lesznek tanyatulajdonosok. Főleg a hazatért, időskorú magyarok keresnek nagy értékű, 15-30 milliós, jó állapotban lévő tanyákat, míg mások kifejezetten nyári itt-tartózkodásuk, pihenésük kedvéért.

A tanyák értékesítését nehezíti - tette hozzá Juhász Zsolt -, hogy nagyon sok tanya úgynevezett kivett részen, a szántón vagy erdőterületeken fekszik. A kivett rész, vagyis a lakóház és udvar csekély értéket képvisel a földterülethez képest, így önmagában hitelképtelen.

Hétvégi házként működtetik tanyáikat az új tulajdonosok Jászberény környékén - tájékoztatott Bányai Zoltán, a Szikla 72 Kft. ügyvezetője. - A felújított tanyáktól később csak kevesek válnak meg, általában ragaszkodnak azokhoz az ingatlanokhoz, amelyek jó adottságúak, és megoldott a közlekedésük. Az olcsóbb élet miatt többnyire kispénzű családok vettek maguknak tanyát, és igyekeztek lakható állapotba hozni.

Januárban közvetítettük ki az utolsó vevőt, azóta még érdeklődő is alig akad a Szabadszállás környéki tanyákra - fogalmazott Gelencsérné Nagy Zsuzsanna ingatlanközvetítő. - Csalódtak a külföldiek is a tanyákban, sokan panaszkodnak az élet drágulására, s legfőképpen a közbiztonság romlására. A környéken számos tanyát kiraboltak, kifosztottak az utóbbi években, ennnek a híre tovább rontja a tanyák iránti amúgy is gyengülő érdeklődést.

T-h