Budapest: 210 luxusadó-bevallás

Vágólapra másolva!
A fővárosban csütörtök reggelig 210 luxusadó bevallás érkezett be, melyek 40,2 millió forint befizetendő adót tartalmaznak - mondta el Deli Lajos, a Főpolgármesteri Hivatal Adó Ügyosztály vezetője.
Vágólapra másolva!

A 210 luxusadó-bevallásból eddig a legtöbb, 99 darab a II. kerületből érkezett. A XII. kerületből 59, a XI.-ből 17, míg a III. kerületből 10 darabot adtak be az adózók.

Mivel a bevallásokat kedd éjfélig lehetett postára adni, ezért még a jövő hét elején is várnak bevallásokat, ám számuk várhatóan nem haladja meg a néhány tucatot. Deli megerősítette, hogy a teljes fővárosi luxusadó-bevétel várhatóan nem haladja meg a 100 millió forintot.

Budapesten előzetesen nem állt rendelkezésre pontos adat és egységes adathalmaz a 100 millió forint feletti ingatlanokról, ami a luxusadó kivetés alapjául szolgálhatott volna. Annyi ismert, hogy mintegy 960 ezer lakás, lakóépület van a fővárosban, az üdülők száma nem ismert.

Így a Pénzügyminisztérium becslésére hivatkozhattak, amely konkrét adatok hiányában a törvény készítésekor országosan tízezer lakást és ezer üdülőt vélelmezett, amelyeknek az értéke meghaladja a 100 millió forintot. Az összességében 120 milliárd forintra becsült ingatlanérték alapján éves szinten és országosan egymilliárd forint adót remélnek a törvény alkotói.

A Fővárosi Önkormányzat 15 értékövezetre osztotta Budapestet. Valamennyi kerület minden utcájához hozzá rendeltek egy értékövezeti számot. Így például a legolcsóbb az 1. övezet, amelyben az átlagos négyzetméterár 130-150 ezer, míg a 15. értékövezetben 700 és 800 ezer forint - közölte Deli Lajos.

A számított érték 100 millió feletti részének fél százaléka a luxusadó. Vagyis egy 150 milliós villánál 50 millió után kell 250 ezer forintot fizetni.

Deli Lajos szerint a luxusadó-bevallások feldolgozása után júniusra derül ki, hogy hányan nyújtottak be adóbevallást és mekkora a befolyt adó összege.

A fővárosi adóügyosztály vezető utalt arra, hogy a Budapesten befolyt luxusadó megoszlik a fővárosi és a kerületi önkormányzatok között. Az erről szóló forrásmegosztási rendeletet júniusban fogadja el a Fővárosi Közgyűlés.

Nógrád megyében eddig egyetlen forint bevétel sincs a luxusadóból, az önkormányzatok számításai szerint nincsenek olyan ingatlanok, amelyek után adózni kellene - közölték a nógrádi városok jegyzőil, pénzügyi osztályvezetői.

Salgótarjánban, Rétságon és Szécsényben rendeletet sem alkottak a luxusadóról, mert abból indultak ki, hogy nincs olyan épület a közigazgatási területükön, amely megfelelne a törvényben foglalt paramétereknek. Ha a későbbiekben mégis lenne adóköteles épület, akkor a törvény előírásait alkalmaznák.

Szécsényben a számítások szerint egy 900 négyzetméteres ház vagy lakás után kellene ilyen adót fizetni. Rétságon egy épülőfélben lévő ház eshetne a luxusadó hatálya alá, de az ingatlannak még nincs használatbavételi engedélye, így csak 2007-től lenne adóköteles.

Pásztón, Balassagyarmaton és Bátonyterenyén hoztak ugyan önkormányzati rendeletet, de ezekben a városokban is látszott az előzetes felmérések szerint, hogy nincs olyan értékű ingatlan, amely után bevallásra számíthatnak