Duplázódik a szabad fővárosi irodaterület

Vágólapra másolva!
Hamarosan vége a budapesti irodapiac alacsony kihasználatlansági rátájának. Az év végéig 400 ezer négyzetméterre nő a beköltözhető terület, a kereslet ezzel biztos nem tud lépést tartani.
Vágólapra másolva!

Aki az év végéig tervez modern bérirodába költözni, több mint 400 ezer négyzetméternyi kínálatból választhat - biztatja a bérlőket a CB Richard Ellis nemzetközi ingatlan-tanácsadó legújabb irodapiaci elemzése. A választható területek fele ráadásul tökéletesen új, átadása a következő hat hónapban várható.

Fél évvel ezelőtt 220 ezer négyzetméter iroda állt üresen, ma körülbelül 205 ezer; de míg az első félévben alig 40 ezer négyzetméter fejlesztést adtak át, az év második felére ennek ötszöröse valószínű.

Míg a kínálati oldal csendes volt 2007 első félévében, a kereslet rekordot hozott az elmúlt évek hasonló időszakait vizsgálva. "A bérlői oldal aktivitását látva hasonlóan erős második félév várható, így összességében a bruttó kereslet meg is haladhatja a tavalyi év negyedmillió négyzetméteres rekordját" - vetíti előre Konthur Adrienne, a CB Richard Ellis magyarországi ügyvezetője.

A kereslet a dinamikus növekedés ellenére sem tarthat lépést a kínálat robbanásával a második félévben, így vélhetően növekszik a kihasználatlanság. Az elmúlt fél évben a kihasználatlanság folyamatosan csökkent, leginkább a hagyományosan magas üresedési mutatójú Belvárosban.

A teljes irodaállomány mintegy harmadát kitevő, úgynevezett központi piacon pedig már egyjegyű az üresen álló irodák aránya. "A kihasználatlansági mutató történelmi mélységben, 11,6 százalékon várja a következő félév lendületes kínálatbővülését" - foglalta össze a fővárosi piac helyzetét a CBRE igazgatója.