Jövőre még nem lesz ingatlanadó

Vágólapra másolva!
Az MSZP vezető testületeinek döntéséről Kékesi Tibor, a szocialista frakció költségvetési munkacsoportjának tagja nyilatkozott a Világgazdaságnak. A luxusadó értékhatárának lejjebb viteléről még folynak a koalíciós egyeztetések.
Vágólapra másolva!

A július 1-jén a két pártelnök által aláírt dokumentumban szinte az utolsó pillanatban, Kóka János nyomására került be a 2008. január 1-jével hatályba lépő intézkedések közé, hogy "értékalapú ingatlanadót vezetnek be, s egyidejűleg átalakítják az ingatlan tartásához és a tulajdonváltáshoz kapcsolódó közterheket".

A jelenlegi törvények lehetőséget adnak arra, hogy az építmény-, illetve a telekadót értékalapon és négyzetméter-elszámolással is kivethetik az önkormányzatok. A szocialisták döntése értelmében a kormányzat törvénymódosítással csak segítséget adna ahhoz, hogy e jogszabályi lehetőséggel hatékonyabban élhessenek a helyhatóságok - ha akarnak. Így elvetették azt a korábbi tervet is, hogy összevonnák a helyi ingatlantípusú adókat, s ezt váltanák ki egy egységes rendszerrel. Megmaradnak tehát a jelenlegi adófajták, a kormányzat az összevonással nem kíván újabb konfliktust gerjeszteni. A szocialisták politikai döntést hoztak, mert most nehezen tudnák megmagyarázni a polgároknak, miért is van szükség az egységes ingatlanadóra.

A most hozott döntés egyelőre csak 2008-ra vonatkozik, ám többen úgy vélik, az egész ciklusra elvetették ennek a sarcnak a bevezetését.

Az MSZP egy augusztusi frakcióülésen lényegében elvetette a luxusadó értékhatárának lejjebb vitelét is, annak ellenére, hogy pár héttel korábban a frakcióvezetés úgy nyilatkozott: jövő évtől 50 millió forintra szállítják le a jelenlegi határt. Bár itt még folynak az egyeztetések, úgy tűnik, ezt a lépést sem lépi meg a koalíció.

Nem lesz jövőre ingatlanadó, de az önkormányzatok segítséget kapnak, hogy értékalapon vessék ki az eddig is így kivetett telek- és építményadót - mondta Kékesi Tibor, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának tagja az MTI-nek, megerősítve a Világgazdaság információját.

Az MSZP-frakció döntött úgy, hogy nem lesz jövőre ingatlanadó, és tudomásom szerint az elnökség is így határozott - közölte a kormánypárti politikus, megjegyezve: 2008-ra vonatkozik ez a javaslat, és még a koalíciós partnerrel is egyeztetni kell.