Gondban lehet az építőipari óriás

Vágólapra másolva!
A hírek szerint a leendő Duna City projektről is ismert Gropius építőipari cég tartozása meghaladja az egymilliárd forintot - írja a Napi Gazdaság. A hitelbiztosítók nem adnak limitet az építtető szállítóinak.
Vágólapra másolva!

Napokon belül nehéz helyzetbe kerülhet a hazai építőipar egyik vezető vállalkozása, a Gropius. A Napi Gazdaság értesülései szerint a cég finanszírozási problémái az ősz vége óta egyre szélesebb körben ismertek, az elmúlt év utolsó napjaiban több hitelbiztosító is visszavonta partnerei felé a Gropius Építőipari és Kereskedelmi Zrt.-re adott szállítói limiteket és erről értesítette a céget hitelező kereskedelmi bankokat is.

A Gropius helyzetét nehezíti, hogy már több felszámolási kérelem is érkezett a cég ellen, egyes piaci hírek szerint tartozása már meghaladja az egymilliárd forintot. Az 1999-ben alakult, magyar magánszemélyek tulajdonában álló építőipari vállalkozás felett az elmúlt évben kezdtek gyülekezni a felhők. Bár a Gropius árbevétele az elmúlt években fokozatosan növekedett, adózás előtti eredménye a 2003-as 1,4 milliárd forintos csúcs után csökkent.

A 25 Plus áruházat, Tesco hipermarketet és több logisztikai központot is megvalósító cég immár egy éve nem tudja átadni a főváros XII. kerületében épült sportcentrumot. A MOM Parkban álló többfunkciós csarnokot tavaly tavasszal kellett volna átadni de a többletmunkák miatt eddig erre nem került sor.

A 4 milliárd forintos beruházás - amint azt Váczi János, a polgármester kabinetfőnöke elmondta - az üzemeltető kiválasztása miatt szenvedett késedelmet, de a tervek szerint idén májusban átadják. A Buda legnagyobb sportlétesítményének felépítésére szóló megbízást egyébként közbeszerzési eljárás során nyerte el a társaság a kedvezőbb vállalási árat kínáló Vegyépszer-Magyar Építő konzorcium előtt.

A Gropius helyzetét vélhetően tovább rontja, hogy a Quaestorral együtt belefogott a legnagyobb fővárosi ingatlanfejlesztésbe. A két cég által fele-fele részben tulajdonolt DunaCity projektre eddig közel 5 milliárd forintot fordítottak, a befejezéshez ennél lényegesen több befektetésre van szükség.

A volt Nagyvásártelep helyén, a dél-pesti Duna-parton megvalósuló új városközpont az első becslések szerint 250 milliárd forintba kerül, de az építkezések beindulása előtt még további adminisztratív akadályokat kell legyőzni. Ilyen például az ott létrehozandó épületek maximális szintmagasságának tervezett emelése - ehhez a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulására van szükség.