Ingatlanparlament: az adóról is szó volt

Vágólapra másolva!
A másodlagos jelzálogpiaci válság közvetlenül nem hat Magyarországra, mivel itt a lakások értékének finanszírozott hányada 60-70 százalék, szemben az Egyesült Államokbeli 90-110 százalékkal - mondta James Bondar, a Földhitel és Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese a II. Ingatlanparlamenten Budapesten.
Vágólapra másolva!

A forrásköltségek emelkedni fognak, és jobban megvizsgálják a lakásvásárlók hitelképességét is. A forint árfolyama pedig hosszabb távon nem jelezhető előre olyan pontossággal, mint korábban. A válság pozitív hatása lesz a hitel- és ingatlanpiac tisztulása.

A tanácskozáson szóba került az ingatlanadó. Kövesdy Attila, a Deloitte üzletágvezetője annak a véleményének adott hangot, hogy a jövő év elejétől hatályos értékalapú ingatlanadó még módosulhat, elképzelhető, hogy négyzetméteralapon is kivethetik majd az adót az önkormányzatok. Az előadó a törvényben megszabott ingatlanérték helyett szívesebben vette volna az ingatlankataszter elkészítését.

Ugyanezt szorgalmazta Borsi László is. Az Ingatlanparlament egy évvel ezelőtt megválasztott elnöke most lemondott erről a tisztségről, amit azzal indokolt, hogy a szervezet nem töltötte be vállalt szerepét. A parlament létrehozását ugyanis ő kezdeményezte, azzal a céllal, hogy a közel 40 ingatlanos érdekképviselet közös platformra lépjen, és egységesen jelenjen meg.

Ezt nem sikerült elérni, így a kormánynak nem volt kivel tárgyalnia sem az ingatlanadó, sem a szakképzést előíró törvény előkészítése során. Sztranyák József, a Magyar Ingatlan Tanács (MIT) elnöke szerint viszont az Ingatlanparlament konzultációs fórum, a keretében zajló konferenciákat pedig a MIT szervezi.

A rendezvényen szóba került, hogy a közbeszerzési törvény napirenden lévő módosítása továbbra sem rendez két fontos dolgot: az ingatlanberuházással kapcsolatos kiírásban nem kell rögzíteni a műszaki tartalmat, illetve pénzügyi fedezet nélkül is indítható közbeszerzés.