Vágólapra másolva!
Nagykanizsa első, 1970-ben épült, 11 szintes toronyházát alig több mint 70 millió forintért árulja az önkormányzat. Nincs jó állapotban, ha nem lesz vevő, aki felújítja, előbb-utóbb fel kell robbantani.
Vágólapra másolva!

Lakásonként mintegy 1,2 millió forintért hirdette meg eladásra a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató (NVSZ) Zrt. a város első toronyházát, amelyet műszaki állapota miatt a múlt év végére teljesen kiürítettek - mondta az MTI-nek hétfőn az önkormányzati vagyonkezelő társaság vezérigazgatója.

A versenytárgyalásra szóló pályázat szerint a 11 szintes, 48 lakásos épület és a hozzá kapcsolódó két orvosi rendelő együttes kikiáltási ára nettó 72,5 millió forint. Az ingatlant csak egészben lehet megvásárolni, a leendő vevőre pedig három éven belüli, teljes felújítási kötelezettség is hárul.

Kámán László, az NVSZ vezérigazgatója elmondta: eddig is voltak már érdeklődők, a felvetődött ötletek szerint nyugdíjasházat, szociális otthont vagy akár ismét lakásokat lehetne kialakítani az 1970-ben átadott épületben.

Nagyjából fél évet szánnak arra, hogy - akár többször is megpályáztatva - vevőt találjanak a toronyházra. Sikertelen pályázatok esetén ismét a város közgyűlése dönthet a sorsáról, ami a korábbi vélemények szerint végső esetben robbantás is lehet, mert az önkormányzatnak nincs pénze a rekonstrukcióra.

A vagyonkezelő társaság vezetője úgy számol, hogy négyzetméterenként mintegy 150 ezer forintba kerülhet az épület teljes felújítása, amibe beleértendő például a kémények, a gépészeti berendezések és a villamossági hálózat teljes cseréje. A pályázat hétfői közzététele előtt elvégzett mérések szerint az épület stabilan áll, nem süllyed.

A ház átadása után néhány évvel, az 1970-es évek közepén süllyedni kezdett. Később kiderült, hogy nagyjából egy éven át nem vettek észre egy csőtörést, a víz pedig teljesen alámosta a házat. A hiba megszüntetése ellenére az épület szerkezete maradandóan károsodott, a ház gyakorlatilag megcsavarodott. Emiatt például a liftaknát is szűkebbre kellett átépíteni.

A 11 szintes épület ismert problémái miatt az itt található lakások mindegyike önkormányzati tulajdonú bérlakás maradt, mert az 1990-es évek elején történt lakáseladások idején elidegenítési tilalom alá esett az épület. Az utolsó bérlőknek a múlt évben sikerült új otthont találni.