Januártól olcsóbb lesz lakást venni

Vágólapra másolva!
A jövő évben hatályba lépő új szabályok többsége alacsonyabb illetékterheket eredményez, de szigorítást is jelent, mivel bizonyos ügyletek mentessége megszűnik, ami elsősorban az ingatlanfejleszőket érinti rosszul. Ők és a magánszemélyek is örülhetnek ugyanakkor annak, hogy a válságra tekintettel a korábbinál két évvel tovább halaszthatják az építkezést telekilleték fizetése nélkül.
Vágólapra másolva!

Jövő januártól jelentősen csökken az ingatlanok vásárlása után fizetendő illeték. Az illetéktörvény módosítását még júniusban, az adócsomaggal együtt szavazta meg a parlament. A legtöbb változás 2010. január 1-jén lép életbe.

Jelenleg lakásvásárlás után 4 millió forintig a vételár 2 százalékát, az afeletti részre pedig 6 százalékot kell fizetni - utóbbi a jövő évtől 4 százalékra csökken. Egy 10 milliós lakás vétele után tehát most 440 ezer forint illetéket kell fizetni, januártól viszont már csak 320 ezret. Egy 40 milliós lakás esetében pedig 720 ezer forint lesz a különbség.

Többet nyerhet a változásokon az, aki üdülőt, garázst, tárolót vagy egyéb ingatlant vásárol, mivel ezek után jelenleg 10 százalékos illetéket kell fizetni, a jövő évtől viszont csak 4 százalék lesz a teher. Egy 10 milliós nyaraló megvásárlásánál 600 ezer forint maradhat a vevő zsebében, ha kivár jövő januárig.

Hosszabb türelmi idő az építkezőknek

A válság miatt az építkezők életén is könnyítettek a nyári adócsomag elfogadásával. Telek vásárlásánál vagy öröklésénél eddig sem kellett illetéket fizetni, ha a vevő vállalta, hogy négy éven belül felépít rá egy lakóházat. A mentességet biztosító időszak most hat évre nyúlik, de csak azoknál, akik a 2004 októbere és 2009 májusa közötti időszakban vásároltak telket. A könnyítés azoknak jár, akik kérelmet nyújtanak be az adóhatósághoz, és be kell tartani a törvényben megjelölt határidőt is - figyelmeztet az APEH. (Kedvezményt az is kaphat, aki továbbértékesítési céllal vett telket: az adóhatóság a tavaly és idén már beszedett illetéket visszafizeti az érintetteknek.)

Ez a speciális kedvezmény nyilvánvalóan azt célozza, hogy akik a lakáspiacnak a válság miatti gyors visszaesése miatt kénytelenek elhalasztani vagy ideiglenesen felfüggeszteni az építkezést, ne szenvedjenek további hátrányt az előre nem tervezett illetékfizetéssel. A piac általános lassulása alapján biztosra vehető, hogy ez sokakkal előfordult, de vonatkozó statisztika híján az általunk megkérdezett önkormányzatok nem tudták megerősíteni, hogy a válság súlyosbodása óta megnövekedett volna az építési és a használatba vételi engedélyek kérelmezése közötti idő. (Sőt, ha lenne is ilyen adat, azokat az eseteket nem tartalmazná, amikor a vásárlás után már az építési engedélyt sem kérték.)

A KSH-nál érdeklődésünkre azt közölték, hogy az eltelt idő rövidsége miatt nem lehet még kimutatni a tendenciát, csak annyi egyértelmű, hogy a kiadott építési engedélyek száma jelentősen csökken (2009 első félévében 19 százalékkal múlta alul 2008 hasonló időszakát). A két engedélytípus kiadása között "békeidőben" átlagosan valamivel több mint 2 év telik el, később derül ki, hogy ez valóban növekszik-e.

Nem várható tömeges kivárás

Murányi Ákos, a Duna House ingatlanközvetítő hálózat vezetője szerint örvendetes fejlemény, hogy könnyítheti a vásárlást a járulékos költségek csökkenése, ritkábban fordul majd elő trükközés az adásvételi szerződéseknél.

Azok ugyanakkor, akik már megjelentek vételi szándékukkal a piacon, nem várnak a vásárlással az illetékterhek csökkenése miatt, inkább kevesebbet írnak a tényleges árnál az adásvételi szerződésbe - vélekedett kérdésünkre egy neve elhallgatását kérő ingatlankereskedő. Annak sem visszatartó erő pár százezer forint illeték, aki albérletben lakik, mert többet spórol a mielőbbi vásárlással - tette hozzá.

Nehéz megbecsülni, hogy hányan halasztják el vásárlásukat pusztán az illetékek jövő évi csökkenése miatt - mondta az [origo]-nak Baranyai Tünde. Az Otthon Centrum üzemeltetési vezetője szerint a lakásvásárlók még válság idején is elsősorban érzelmi döntéseket hoznak: ha valaki beleszeret egy ingatlanba, nem kockáztatja, hogy elvigyék az orra elől pár százezer forint miatt. Ha az eladónak sem sürgős, akkor előszerződéssel, előlegfizetéssel biztosíthatják egymást januári üzletkötésről, de ilyen ritkán fordul elő az OC tapasztalatai szerint. Baranyai Tünde úgy véli, legfeljebb decemberben várható a vásárlások elhalasztása, ezért arra számít, hogy a január a szokásos pangás helyett kivételesen mérsékelt fellendülést hoz.

A piac akkor élénkülhet látványosan, ha a bankok lakásvásárlást ösztönző, kedvező hitelkonsrukciókkal rukkolnak elő - állítja Bartucz Tamás, az Ibred-csoport tulajdonos-ügyvezetője, aki szerint erre jövő tavasszal számítani.

Mentesség az ingatlanlízingnek is

Ugyancsak a válság miatt elfogadott módosítás, hogy azoknak sem kell fizetni ajándékozási illetéket, akiknél a hitelező bank elenged bizonyos követéléseket, azért, hogy az adós és családja megélhetési gondok miatt ne kerüljön az utcára. Mentességet adnak az ingatlanlízingre is a 2009. július 9. és 2012. december 31. között létrejövő ügyleteknél.

A cégeknek jelent könnyítést, hogy ha egy másik vállalkozástól ajándékot kapnak, akkor az illetéket nem kell megfizetniük, csak akkor, ha ingatlanról, egyéb építményről, gépjárműről vagy pótkocsiról van szó. Nem kell ajándékozási illeték fizetni akkor sem, ha egy cégnek elengedik a tartozását vagy valaki átvállalja azt. Ezek a módosítások a törvény kihirdetése után, július 9-én életbe léptek.

A jövő évtől bevezetik az "ingatlannal rendelkező társaság" fogalmát. Ha egy cég eszközeinek több mint háromnegyedét ingatlanok teszik ki, akkor a részvényeinek, üzletrészeinek megvásárlása után illetéket kell fizetni. Eddig milliárdokat spóroltak az ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások azzal, hogy az ingatlanokat nem önállóan, hanem az azokat birtokló projektcégekkel együtt - tehát illetékmentesen - értékesítették. Ez a lehetőség most gyakorlatilag megszűnik, a szigorítással párhuzamosan viszont az illeték mértéke 1 milliárd forint feletti tranzakció esetén 2 százalékra csökken a jelenlegi 4-ről, és ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint lehet.