Halasztások és átadások éve a lakáspiacon

Vágólapra másolva!
Egy év alatt a felére zsugorodott a fővárosi új építésű lakások száma, mégis üresen áll 7300 elkészült otthon. A legtöbb nagy vállalkozás már a pénzügyi válság előtt félretette a rajzasztalon lévő további fejlesztéseit. A Hungária-gyűrűn belüli városrészekben a Duna-part kivételével egyelőre kevesen vágnak bele újabb lakások építésébe.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi válság tavaly őszi súlyosbodása óta nem talál magára a budapesti ingatlanpiac. A válság jelei azonban már korábban jelentkeztek, hiszen a kereskedelmi ingatlanok és az új építésű lakások fejlesztői már 2008 első hónapjaiban szembesültek a kereslet lanyhulásával, az előértékesítés nehézségeivel, ami az idő múlásával csak fokozódott - hangzott el Futureal Csoport szerdai tájékoztatóján.

Januárban az épülő lakások 10-20 százalékára nem akadt vásárló, nyáron 30, kora őszre 50-60 százalékára, végül decemberben minden tíz új otthonból alig hármat laktak be. A kereslet csökkenése magával rántotta az építési kedvet, hiszen tavaly mindössze 2500 lakást értékesítettek az ágazatot meghatározó vállalkozások - említette Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

A belső városrészek közül a VI., a VII. és a VIII. kerületben 6 százalékkal csökkent a kínálat, és belátható időn belül nem várható, hogy új építkezésbe vágjanak a fejlesztők, hiszen így is a nyakukon maradt 2600 új lakás. Csepelen 160, Pesterzsébeten 400 üresen álló lakás halmozódott fel.

Angyalföldön 50 százalékos az építés visszaesése, Zuglóban 20 százalékos - Újbudán viszont változatlan a kínálati piac. A fejlesztők gyakorlatilag befagyasztották új projektjeiket a Hungária-gyűrűn belül, hiszen egyedül a Duna-parti ingatlanok iránt élénk az érdeklődés.

Földi Tibor szerint a gazdasági válság miatt máris tíz évet visszacsúszott a fővárosi lakáspiac. Akkor jellemzően a leendő vásárlók pénzét előre elkérve épültek új lakások - nagy és zajos botrányok közepette. Az építők tavaly október óta emelkedő forrásköltségekkel jutnak banki hitelekhez, gyengül az előértékesítés.

Mindez nehezíti a befektetések tervezhetőségét. Elbizonytalanodtak az építők, de a vásárlók is, a bankok pedig a korábbinál magasabb önerőt kérnek a hitelekhez. Tetézi a bajt a forint árfolyam-ingadozása, illetve a bankok erősödő forráséhsége, ami szinte kiürítette az ingatlanalapokat.

Futó Péter, a Futureal Csoport elnöke közölte, a piaci válság ellenére folytatják a megkezdett építkezéseket. Jelenleg 1045 lakáson dolgoznak, illetve idén hozzálátnak a Corvin sétány 2 új épületében a már lekötött 700 lakás építéséhez. Tavasszal a Cordia Premier Házba, nyáron a Cordia Art Residence-be és a Fontana Házba költözhetnek be a lakók.

Várhatóan decemberben avatják fel a Corvin Atrium fedett sétáló- és bevásárlóutcát, valamint a Corvin Towers irodaépületet is. Nyárra tervezik a madárhegyi lakások avatását, míg az év utolsó negyedében elkészülnek a zuglói épületekkel is. Elhalasztják ugyanakkor az inkubátorház kivételével a józsefvárosi újabb irodaépítéseiket.

Az [origo] érdeklődésére Nemesdaróczi Rita értékesítési igazgató kifejtette, jóval a válság eszkalálódása előtt észleleték a lakáspiaci kockázatok erősödését, amint csökkentek a vásárlók a megtakarításai. Ennek ellenére sikerült elérni, hogy a Cordia partnerei jellemzően 25 százalékos önerővel vásároltak.

Összességében néhány üresen maradó lakással számolnak, ezek esetében azt fontolgatják, hogy igény szerint bútorozottan bérbe adják, esetleg egy újszerű lízingformában értékesítik.