Lelőttek egy helikoptert és egy vadászbombázót

Vágólapra másolva!
Az iraki légvédelem csütörtök hajnalban két komoly csapást mért a szövetségesek légierejére: lelőttek egy Black Hawk harci helikoptert és egy F-18 Hornet vadászbombázót. Ez volt az első alkalom, hogy a szövetségesek vadászbombázót vesztettek.
Vágólapra másolva!

Az iraki légvédelem lelőtt egy FA-18 Hornet típusú vadászbombázót - jelentette közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban a Fox hírtelevízió. A beszámoló szerint a Hornettel a dél-iraki légtérben egy föld-levegő osztályú rakéta végzett. A gép a Perzsa-öbölben cirkáló Kitty Hawk repülőgép-hordozóról szállt fel. A pilóta sorsa egyelőre ismeretlen. Ez volt az aelső alkalom, hogy repülőgépet vesztett az amerikai légierő az Irak elleni háborúban. A hangsebességnél 1,8-szer gyorsabb, 17 méter hosszú gép az amerikai légierő egyik legjobb típusa.

Az Egyesült Államok légiereje csütörtökre virradóra elveszített egy Black Hawk típusú helikoptert. A háborúban ez a második Black Hawk, amit lelőttek az irakiak. Az iraki erők minden valószínűség szerint vállról indítható légvédelmi rakétával lőtték le a helikoptert. A Black Hawk személyzetének sorsáról ellentmondó hírek érkeznek. Kezdetben arról számoltak be hírügynökségek, hogy heten meghaltak és négyen megsebesültek a legénységből. A legfrissebb hírek szerint azonban csak hatan voltak a gépen, de sorsukról semmit sem tudni. A helikoptert Bagdadtól délnyugatra, Kerbela város környékén lőtték le. A 12 személyes harci helikopter elsősorban tankok kilövésére készült, de kisebb bombák szállítására is alkalmas.