Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elkapták Szaddám veterán harcostársát

Vágólapra másolva!
Kurd csapatok elkapták a 24. legkeresettebb iraki vezetőt. Az Egyesült Államok 55 személyt keres a bukott iraki rezsim vezetői közül. Szaddám Huszein volt vezérkari főnöke amerikai fogságban van. A fogoly az ötvenes években együtt szervezett merényleteket az akkor még illegalitásban működő Szaddámmal.
Vágólapra másolva!

Kurd csapatok elfogták Szamir Abdel-Aziz an-Nadzsmot. Az értékes fogoly a Szaddám Huszein vezette Baath párt kelet-bagdadi körzeti parancsnoka volt. An-Nadzsm a 24. helyen szerepel az amerikaiak listáján, melyen összesen 55 név van. Ezt az 55 személyt élve vagy halva, de el akarják fogni az amerikaiak, mert szerintük ők viselik a legtöbb felelősséget az Irakban megdöntött diktatúráért.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu

An-Nadzsm mint a Baath Párt fontos vezetője értékes információkat tudhat az iraki diktatúra struktúrájáról. Mielőtt kelet-bagdadi parancsnok lett több fontos tisztséget is betöltött már szaddám Huszein mellett. Néhány hónappal ezelőtt olajipari miniszter volt, az Öböl-háború után pedig évekig Szaddám Huszein vezérkari főnökeként dolgozott. Évtizedes szoros kapcsolat fűzt Szaddámhoz, már az illegalitásban is együtt dolgoztak. 1959-ben közösen próbálták meggyilkolni Irak akkori vezetőjét.

An-Nadzsmt a kurdok fogták el: az Észak-Irakban amerikai szövetségben harcoló kurd kisebbség katonái Moszul közelében fogták el. Csütörtök éjjel került kezükre, majd pénteken átadták a helyi amerikai parancsnokságnak.

Az 55-ös amerikai listáról An-Nadzsm a harmadik személy, akinek sorsáról biztos értesülései vannak a szövetségeseknek. Korábban elfogták szaddám Huszein féltestvérét, korábbi belügyminisztert, illetve kiedrült, hogy a korábbi tájékoztatási miniszter öngyilkos lett Bagdad ostromakor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről