Vita a tömegpusztító-fegyverek feltárásánál

Vágólapra másolva!
Amerikai kormánykörökben elhangzott vélemények szerint a NATO is szerepet vállalhatna az iraki tömegpusztító-fegyverek felkutatásában. Léteznek azonban olyan forgatókönyvek is, hogy az USA speciális csapattal maga keresné a fegyvereket.
Vágólapra másolva!
Irak-oldal/irak/index.html

Marc Grossman, az amerikai külügyminisztérium politikai ügyekkel foglalkozó államtitkára az olasz Corriere della Sera hétvégi kiadásában megjelent nyilatkozata szerint az ENSZ-fegyverzetellenőrei mandátuma még érvényes, ám ennek ellenére az amerikai kormány javaslata szerint csak a NATO oltalma alatt térhetnének vissza az arab országba. Ugyanennek a véleménynek adott hangot Paul Wolfowitz az Egyesült Államok védelmi miniszter-helyettese Brüsszelben a NATO főhadiszállásán tett látogatásán. A tömegpusztító fegyverek felkutatását, amelyek tulajdonképpen az iraki háború indítékai, a NATO vezetné.

A Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung úgy értesült, hogy a NATO az iraki békemisszió, és az ország újjáépítésének irányítását szeretné elérni. A szövetség effajta törekvéseit a jelek szerint Franciaország sem vétózná meg. A NATO túlzott előtérbe kerülését azonban az USA nem nézné jó szemmel.

Az Egyesült Államok az iraki győzelem után bejelentette, hogy saját csapatokkal kutatna a tömegpusztító fegyverek után. Ebből a célból az ENSZ fegyverzetellenőrök tíz tagját átvették az új csapatba. Már csak Hans Blix pozitív válaszára várnak, az új konstellációt illetően.