Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Megöltek egy gyereket egy jemeni tüntetésen
2003. március 21., péntek, 14:42|Utolsó módosítás: 2003. március 21., péntek, 15:53

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Összecsapások robbantak ki pénteken az iraki háború ellen tüntetők és a rendőrség között az isztambuli Beyazit nagymecset körül az ünnepi ima után. Legalább két embert - köztük egy kisgyereket - megöltek Jemenben a háború ellenes tüntetéseken. Diyarbakirban százezer kurd vonult az utcákra. Egyiptomban, Jemenben, Jordániában és Malajziában több ezres tüntetések voltak az iraki háború ellen.


Összetűzések voltak az Irak elleni háború miatt tiltakozó török tüntetők és a rendőrség között Isztambulban. "Átok az Egyesült Államokra!", "Törökország nem Izrael!" kiáltásokat skandált Isztambulban a mintegy 5000 tüntető, akiket a rendőrök könnygázzal oszlattak szét.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala

Az ország délkeleti részén fekvő Diyarbakir városban százezer kurd vonult az utcákra a perzsa újév, a Nevroz alkalmából, hogy tiltakozzon az iraki háború ellen. Mehmet Abazoglu, a kurd Demokratikus Néppártnak,  Törökországban egyetlen legális kurd pártjának vezetője elítélte az "amerikai imperializmust, amely meg akarja szerezni az iraki olajmezőket". Az amerikaiak vesztettek Vietnamban, veszíteni fognak Irakban is - jelentette ki Abazoglu a lelkes tömeg előtt.

Eközben újabb tüntetések voltak pénteken a muzulmán világban. Kairóban az al-Azhar nagymecset körül vízágyúkkal kellett a rohamrendőrségnek feloszlatni a mintegy 3-4000 főnyi tömeget, amely a déli imádság után Amerika-ellenes, Irakot éltető jelszavakat skandált. Többen a mecset tetejéről kövekkel, ócska cipőkkel és szeméttel dobálták a rendőröket. A készültségre jellemző, hogy az arab világ legnagyobb iszlám tudományos központjának tekintett al-Azhar köré kivezényelt rendőrök csaknem annyian voltak, mint a tüntetők. A közeli al-Halili bazár minden üzletét és a környező, turisták körében is népszerű kávéházakat is bezárták biztonsági okokból.

Ugyancsak a pénteki imát követően kezdődött több tízezer fős tüntetés Jemen fővárosában, Szanaában. A tömeg az Egyesült Államok nagykövetsége felé vette az irányt és szent háborút követelt, bírálva az arab államok vezetőinek tehetetlenségét.

A Libanon déli részén lévő Ain Helué palesztin menekülttáborban kétezren tüntettek. George Bush amerikai elnökre, Tony Blair brit és Ariel Saron izraeli kormányfőre szórt átkok mellett harci ruhába öltözött fiatalok "amerikai kémnek" nevezték és halállal fenyegették Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt.

Jordániában az iszlám szélsőségesek központjának számító Maan városban összecsapások voltak az Irak-barát tüntetők és a rendőrök között. A megmozdulás több ezer résztvevője hűségesküt tett Szaddám Huszein iraki elnöknek, és "árulónak, az Egyesült Államok lakájainak" nevezték az őt nem támogató arab rendszereket. Kisebb tüntetések voltak Ammánban és Ibridben, mindkét helyen nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok a komolyabb zavargások megakadályozására.

A muzulmán többségű indiai Kasmír államban botokkal és könnygázzal vert szét a rendőrség több háborúellenes tüntetést. Az állam nyári fővárosában, Szrinagárban 3000-en gyűltek össze a város fő mecsetje előtt, és a hatóságok akkor léptek közbe, amikor a tüntetők a városközpontba próbáltak bejutni. Szétzavartak több kisebb békemegmozdulást is.

Malajziában a rendőrfőnök bejelentette, hogy csakis a hivatalosan elismert Peace Malaysia által szervezett háborúellenes tüntetéseket engedélyezik, és szétoszlatnak minden gyülekezést az amerikai, a brit, az ausztrál, a kuvaiti és az iraki nagykövetség közelében. A legnagyobb malajziai szakszervezeti szövetség pénteken azt követelte a kormánytól, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával. A malajziai kabinet határozottan elítélte az Irak elleni háborút, ugyanakkor felszólította a többségében muzulmán lakosságot, hogy tartózkodjon minden, az országban élő nyugatiak elleni erőszaktól.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára