Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Április közepéig nem várható Bagdad ostroma
2003. március 29., szombat, 14:15

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Egy tekintélyes brit katonai szakértő szerint az Irakban harcoló szövetségeseknek komoly - legalább további 100 ezer fős - erősítésre van szükségük Bagdad elfoglalására, ezért az iraki főváros ostroma nem kezdődik meg április közepe előtt. A szakértőt meglepte, hogy az irakiak feladták korábbi harcmodorukat és a nyílt csaták helyett a szétszórt egységek, és a gerillaharc taktikáját választották.


Sir Timothy Garden, a londoni King's College katonai szakértője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: meglepte, hogy milyen kis számú szárazföldi erőt küldött a koalíció Irakba. Az egységek előre nyomulása sokkal gyorsabb volt, mint ahogyan azt elképzelték, ez azonban a logisztikai ellátási útvonalak megnyúlásához vezetett, és túlságosan hosszú, bizonytalanná vált útszakaszokat kell megvédeni. Jobb lett volna eleve nagyobb erővel kezdeni a harcokat - jegyzi meg Garden.

Most az amerikai-brit csapatok dilemmája az, hogy folytassák-e az előre nyomulást, hátha sikerül célt érniük az utánpótlási vonalaik elleni folyamatos támadások ellenére vagy pedig bevárják az erősítést, hogy hagyományosabb módon folytassák a hadműveleteket - mutat rá a szakértő.

Garden szerint minden bizonnyal ez utóbbi fog történni: a szövetségesek lelassítják előre haladásukat, és biztosítják a lehető legtöbb utánpótlási vonalat. Összegezve: az előrenyomulás nagyon látványos volt, de nem túl okos. Sokkal biztosabb az a régi katonai doktrína, mely szerint az ellenségnél nagyobb haderőt kell biztosítani, és légitámadásokkal csökkenteni az ellenfél haderejét a szárazföldi csapatok bekapcsolódása előtt - hangsúlyozta Sir Timothy Garden, aki úgy véli: jelentős erősítés, legalább még 100 ezer ember kell a Bagdad elleni offenzívához. Ez pedig aligha érkezik meg a térségbe április közepe előtt.

Ami a Bagdad elleni támadás forgatókönyvét illeti, Garden úgy látja, hogy az iraki fővárost csakis gyalogsággal, fokozatosan, negyedről negyedre lehet bevenni, majd ezeket biztosítani. Ez bonyolult dolog és mindkét oldalon súlyos veszteségekkel jár majd, de más megoldás nincs - hangsúlyozta.

Sir Timothy Gardent is meglepte az iraki hadsereg taktikája, hogy feladták a szovjet korszakból örökölt, pozíciós háborúra és klasszikus csatákra vonatkozó katonai doktrínát, amely az 1991-es öbölháborúban gyors vereségükhöz vezetett. Most szétszórták erőiket, a rajtaütések és a városi gerillaharc taktikáját választották. Megtanulták a leckét, hogy nem lehet győzni hagyományos módon, az amerikai erőkkel való nyílt szembenállással - állapította meg a brit szakértő.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára