Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Az iraki rendezésről tárgyal Powell Brüsszelben
2003. április 1., kedd, 14:50|Utolsó módosítás: 2003. április 1., kedd, 15:05

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Várhatóan az iraki háború utáni rendezéssel kapcsolatos kérdésekről tárgyal Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben a NATO és az EU különböző vezetőivel. A vitás kérdések közé tartozik, az ENSZ tervezett központi szerepe a rendezésben, a tömegpusztító fegyverek jövőbeli ellenőrzése és az újjáépítés lebonyolítása. Az amerikai tervekről eddig csak annyi szivárgott ki, hogy a Szaddám utáni kormányzatban teljes amerikai irányítást képzelnek el. Európa ugyanakkor az ENSZ-nek adna központi szerepet a rendezésben.


Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben a NATO és az EU vezető illetékeseivel tárgyal. Biztonsági megfontolásokból Powell valamennyi találkozóját a NATO-központban tartják. Az atlanti szövetség vezetőin kívül a miniszter találkozik majd az uniós trojka tagjaival - Jeórjiosz Papandreu görög külügyminiszterrel, Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, valamint Chris Patten külkapcsolatokért felelős biztossal - továbbá valószínűleg más EU-tagállamok külügyminisztereivel is - jelentette az MTI.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben
Térkép a stratégiai pontokról
Térkép a hadműveletekről

A bizottság szóvivői úgy tudják, hogy Powell főleg a háború utáni helyzettel kapcsolatos problémákat kíván felvetni. Szerintük ezért csak a megbeszélések során derül ki, lesz-e alkalom az olyan uniós aggodalmak megvitatására is, mint a háború polgári áldozatainak növekvő száma.

Mivel a háború kirobbanása óta ez lesz az amerikai külügyminisztérium vezetőjének első külföldi látogatása, uniós részről nagy érdeklődéssel várják, hogy első kézből tájékozódjanak a washingtoni kormányzatnak a konfliktus utáni időszakra vonatkozó elképzeléseiről. Az EU számára e tekintetben változatlanul a márciusi brüsszeli csúcson elfogadott állásfoglalás az irányadó, amely szerint az ENSZ-nek mindenképpen központi szerepet kell kapnia a rendezésben - emlékeztettek az illetékesek. A márciusi csúcsértekezleten a tizenötök felkérték a brüsszeli bizottságot és Solana főképviselőt, hogy vizsgálják meg, milyen támogatást tudna nyújtani az unió az iraki népnek a háború után. Ennek tanulmányozása folyamatban van, de uniós részről egyelőre túl korainak tartanák, hogy konkrét tervekről beszéljenek. Ezért e tekintetben is inkább az amerikai elképzelésekre kíváncsiak - fűzték hozzá.

A bizonytalanság hátterében az áll, hogy a világszervezet szerepét illetően egyelőre messze nincs egyetértés az Egyesült Államok és Európa között. Ráadásul Brüsszelben úgy látják, hogy eddig az amerikai kormányzat illetékeseinek a megnyilatkozásai sem voltak egyértelműek ez ügyben. Egy részük az ENSZ szerepének elismerésére engedett következtetni, mások ennek az ellenkezőjére.

A konkrét nézeteltérések egyik területe az iraki tömegpusztító fegyverek ellenőrzésének jövőbeli mechanizmusa lehet. Amerikai részről voltak olyan nyilatkozatok, amelyek szerint a háború után ezt az Egyesült Államok kívánja a kezébe venni. Az EU továbbra is tartja magát ahhoz az álláspontjához, hogy fenn kell tartani az ENSZ és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség keretei között működő jelenlegi rendszert.

Nyitott a háború utáni iraki újjáépítés megszervezésének a kérdése is. Az EU itt is ragaszkodik az ENSZ központi szerepének megőrzéséhez, amivel kapcsolatban vannak olyan értelmezések, hogy ettől kívánja függővé tenni, hajlandó lesz-e egyáltalán részt venni az újjáépítésben. Chris Patten külkapcsolatokért felelős biztos szóvivője szerint a helyzet ennél árnyaltabb. Patten több ízben hangsúlyozta, hogy az újjáépítés ENSZ-keretek közé helyezése, vagyis nemzetközi törvényesítése azért fontos, mert e nélkül nagyon nehéz lenne meggyőzni az európai adófizetőket és az Európai Parlamentben helyet foglaló képviselőiket a pénzügyi hozzájárulás szükségességéről.


Ajánlat


Amerikaiak alakítanának kormányt Szaddám után Irakban

A kiszivárgott hírek szerint azonban az USA - legalábbis a Szaddám Huszein utáni éra kormányzatát tekintve - a saját irányítása alatt képzeli el az iraki rendezést. A The Guardian brit napilap értesülései szerint az amerikaiak által tervezett 24 iraki minisztériumot mind amerikaiak irányítanák, általuk kinevezett iraki tanácsadók segítségével. Ha ez az elképzelés valósul meg, akkor nehéz helyzetbe kerülhet Tony Blair, aki nyilatkozatai alapján maga is központi szerepet szánt az ENSZ-nek a rendezésben.

Colin Powell utolsó pillanatban bejelentett európai látogatása nem Brüsszelben kezdődik. A miniszter először Ankarába utazik, ahol szerdán folytat megbeszéléseket a török vezetőkkel, s ezt követően indul tovább a belga fővárosba.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára