Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Rumsfeld csapatkivonást jelentett be
2003. április 29., kedd, 22:23

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szaúd-arábiai látogatásán kedden bejelentette, hogy kivonják az amerikai katonákat az arab királyságból. A döntést Rumsfeld a Rijád melletti Prince Sultan amerikai légi bázison azzal indokolta, hogy nincs már ott szükség a katonákra, mivel az iraki háború végeztével befejeződött az Irak számára korábban kijelölt repüléstilalmi övezetek ellenőrzése.


Rumsfeld kíséretében tartózkodó hivatalnokok korábban azt közölték, hogy a légi bázison  lévő amerikai légtérellenőrző központot a katari al-Udaid támaszpontra helyezik át. A Prince Sultan támaszponton az 1991-es öbölháború óta mintegy 5000 katona állomásozott.

A támaszponton szaúdi kollégájával, Szultan bin Abdel-Aziz herceggel közösen tartott sajtótájékoztatóján Rumsfeld azt mondta, hogy tekintettel az iraki rendszer bukását követően a térségben végbemenet fejleményekre, az Egyesült Államok "automatikusan" csökkenti katonai jelenlétét a Perzsa-öbölben. A herceg megerősítette, hogy már nincs szükség az amerikai csapatok szaúd-arábiai jelenlétére, cáfolta viszont, hogy nézetkülönbségek lennének a két állam között. Utalt arra, hogy a technológia, a kiképzés és a hadgyakorlatok terén tovább folytatódik együttműködésük.

Rumsfeld a szaúdi támaszponton azt is közölte, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek hátsó szándékai az öböl térségében. Tagadta, hogy fenyegette volna Szíriát, amikor iraki beavatkozással vádolta a damaszkuszi vezetést.

Az amerikaiak al-Udaidba költözése az elkövetkező hónapokban várható. A Prince Sultan támaszpontot 2001-ben tetemes költségekkel építették ki a térségben az akkor legmodernebb amerikai parancsnoki központtá.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára