Ők tartják életben a menekülteket

Menekült Menekültek Migránsok Menekült Menekültek Migránsok A Heti Betevő önkéntes szervezet ételosztása bevándorlóknak a keleti pályaudvaron
A Heti Betevő önkéntes szervezet ételosztása bevándorlóknak a keleti pályaudvaron
Vágólapra másolva!
Afgán menekültek százai élnek a Keletinél, elcsigázott családok várnak segítségre a lassan 40 fokos hőségben. A Heti Betevő önkéntesei vasárnap este ételosztást tartottak a pályaudvar mellett, az akcióra elkísérte őket az Origo is. Képriportunk a helyszínről.
Vágólapra másolva!
Fotó: Polyak Attila - Origo

Nagy volt a nyüzsgés vasárnap délután a VIII. kerületi Gólyában és a Kisüzemben, több százan jöttek el a Heti Betevő Egyesület menekülteket segítő akciójára.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A civil segítők több raklapnyi ásványvizet, szendvics-alapanyagot és gyümölcsöt hoztak, de egy sütikommandó is beszállt az adakozásba. Az egyesületet pénzadományokkal is támogatja a pesti romkocsmák népe, amióta perselyeik megjelentek a belvárosi szórakozóhelyeken.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Az összekészített csomagok.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Az aktivisták a klubrádiós Pikó András lakásán kenték a szendvicseket, ez a csapat logisztikai központja. A főként szegényeket segítő egyesület két éve alakult, budapesti csoportjuk hetente 350 adag meleg ételt oszt ki, de jelen vannak Székesfehérváron, Makón is.

Fotó: Polyak Attila - Origo

"A menekültek éppúgy rászorulónak számítanak, mint a hazai szegények, nem tehetünk különbséget a támogatásunkban sem" - mondta az Origónak Pikó, aki szendvicsgyártás közben is megállás nélkül telefonált, szervezte az adományosztás útvonalát.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Keleti, végállomás: az utóbbi egy hétben kisebb menekülttáborrá vált a pályaudvar és környéke - több százan laknak itt, közöttük sok a nő és a karon ülő gyerek is.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Sokan választották a puszta betont a túlzsúfolt befogadóállomások helyett, ahol már nincs elég fekvőhely sem, a táborok kétszeres túlterhelés mellett üzemelnek. A betevősök csapata négy, szendvicsekkel és vízzel megrakott autóval érkezett a Keletihez. Kérdés, hogy elég lesz-e ennyi ételcsomag ennyi embernek.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A férfiak kettesével kapkodják az eldobható borotvákat, igaz, közülük sokaknak még a szakálla sem serked: a menekültek többsége maximum 18-20 éves lehet, de találkozunk az angolul jól beszélő Daniellel, aki még a 15-öt sem töltötte be. A fiú megjárta Iránt is, ahol rosszul érezte magát, mint mesélte, megvetették, üldözték afgán származása miatt. Magyarországra egy hete érkezett, egyedül. Két napja lakik a Keletiben.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Égető szükség van az orvosi ellátásra: az UV-sugárzás miatt sokan bőrpírt, napszúrást kapnak. Gyakoriak az erőltetett menet miatt kialakult sebek is, érkezésünkkor egy asszony véresre tört lábfejét pólyálták be önkéntesek. Rosszabbul járt az a kamasz, akinek egész kézfeje elgennyesedett egy látszólag jelentéktelen sebtől. Gyulladáscsökkentő tablettákat kapott, de ennyi nem elég. "Ezt csak rendes kezelés hozná helyre" - mondta egy önkéntes, aki valószínűleg ápolónő. Idáig két menekültet szállítottak a Keletiből kórházba.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A segítségnyújtást nem könnyíti meg a nyelvismeret hiánya és a miénktől eltérő kulturális háttér sem. A menekültek többsége nem beszél világnyelveket, jobb esetben tanultabb barátaik tolmácsolnak nekik. Ráadásul muszlim nőkhöz idegen férfi nem közelíthet - csak más nőktől fogadhatják el a segítséget is.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A bizalmatlanság kölcsönös: egy nagydarab önkéntes időről időre elhessegette a csoportosuló afgán férfiakat, mondván, "nem szeretné, ha megfogdosnák a segítő lányokat".

Fotó: Polyak Attila - Origo

Konfliktusnak egyébként nyomát sem láttuk, két menekült például női aktivisták társaságban kenegette a szendvicseket.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A Keletiből a Nehru-partra látogattunk: migránst nem találtunk, de a betevősöknek ezúttal magukon kellett segíteniük, egyik autójuk defektet kapott. A kerékcsere alatt Pikó András a civil szervezetek kapcsolatáról mesélt: a Betevő régóta együttműködik a futárokból álló Budapest Bike Maffiával és a Food Not Bombs csoporttal, együtt hetente több mint ezer ételadagot osztanak ki Budapesten. "Felesleg nincs, ha valahol egy fogadásról megmaradt 800 szendvics, azt a biciklis futárok pár óra alatt kipörgetik, ha náluk maradt többletzöldség, azt mi főzzük meg" - mesélte a Klubrádió műsorvezetője.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Az ételosztó körút a Kelenföldi pályaudvaron ért véget - a csoport kapott egy fülest, hogy "másfél vagonnyi migráns" érkezik az állomásra. Talán továbbmentek a Délibe, de a Kelenföldön csak kisebb menekülttársasággal találkoztunk. Sopronba szerettek volna eljutni, a hivatalos engedéllyel viszont csak Bicskéig utazhatnak vonaton. Fáradtan nézték Magyarország térképét, bólogattak a tanácsokra, amit talán csak félig értettek. "Thank you for everything" - mondta egyikük, aztán elindultak a peronon - ha minden a terveik szerint alakul - Ausztria felé.